Ohnisko ptačí chřipky u Blatné je v chovu Blatenské ryby

27. 1. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ohnisko ptačí chřipky, kteří veterináři ve středu potvrdili v Řitovízi na Strakonicku, se nachází v chovu společnosti Blatenská ryba. Kvůli tomu odborníci utratí 6500 kachen.


Společnost zatím nedokáže přesně vyčíslit škody, které jim tím vzniknou. ČTK to řekl obchodní náměstek Blatenské ryby Václav Milota. Dodal, že společnost ještě chová dalších přibližně 25.000 kachen.

„Je to pro nás velká rána z hlediska výroby. Teď je otázka, jaké budou výsledky odebraných vzorků od dalších našich kachen,“ uvedl Milota. Dodal, že Blatenská ryba má několik odchoven kachen. Některé kusy nežijí na rybnících a jsou v halách. Podle Miloty nákazu ptačí chřipky přinesly pravděpodobně divoké kachny.

Ohnisko nákazy je desátým evidovaným místem v Česku, celkem jich je jedenáct. V Řitovízi však jde poprvé o velkochov. Blatenská ryba nahlásila úhyn zhruba 160 kachen v úterý a ve středu, na základě toho veterináři z odebraných vzorků dokázali určit, že jde o ptačí chřipku.

Nemoc je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji. Ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, okolo nichž veterináři vytvářejí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo, je zatím 11. V jejich pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Čtyři z ohnisek jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, čtyři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?