Okolnosti smrti pacienta v liberecké nemocnici objasní až pitva

13. 7. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
První výsledky vyšetřování smrti pacienta, který zemřel po operaci kýly v liberecké nemocnici, by mohly být známé v závěru týdne. Případem se začala zabývat policie a nařídila soudní pitvu.


Teprve podle jejího výsledku však bude možné učinit závěry, řekla ČTK mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová. Okolnosti události, na kterou upozornilo vydání deníku Právo, vyšetřuje i komise v liberecké nemocnici. Podle listu mohlo být příčinou smrti selhání přístroje.

Lékařský ředitel nemocnice Jan Mečl dnes uvedl, že se šedesátiletý muž 22. června podrobil plánované operaci obrovské tříselné břišní kýly. „Během náročné operace došlo k problémům v průběhu celkové anestézie. Tato vážná a neočekávaná komplikace byla týmem lékařů zvládnuta,“ uvedl Mečl a doplnil, že muž byl následně umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Poté, co se jeho celkový stav postupně zlepšil a nabyl vědomí, byl přeložen na chirurgii - na jednotku intenzívní péče, pak na standardní lůžko. V sobotu 9. července v 18:00 však náhle zemřel. Mečl dodal, že s příznaky masívní embolie. Podle informací deníku Právo však při operaci selhal přístroj a stav muže se zkomplikoval kvůli nedostatečnému přívodu kyslíku do mozku.

„Na základě telefonické konzultace podáváme tímto předběžné oznámení - podezření na nežádoucí příhodu zdravotnického prostředku. Dne 22. června 2011 došlo na anesteziologicko-resuscitačním oddělení liberecké nemocnice k možné nežádoucí příhodě - poškození na zdraví pacienta při operaci - narkotizační přístroj Fabius GS, výrobní číslo ARUM-0171. Okolnosti zatím spíše nasvědčují selhání lidského faktoru, přístroj byl ihned odstaven, věc je v šetření,“ citoval deník hlášení, které nemocnice připravila pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Liberecká nemocnice je s téměř 1000 lůžky a zhruba 2050 zaměstnanci největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží nejen pro jeho 430.000 obyvatel, ale například traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?