Olomoucká nemocnice už má peníze na dostavbu

28. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká fakultní nemocnice, která od počátku roku neviděla od státu ani korunu na dokončení již pět let rozestavěného chirurgického centra, se již dočkala prvního balíku peněz. Pokud by finance brzy nepřišly, hrozilo, že nemocnice na podzim nestihne dokončit nové operační sály...


OLOMOUC - Přitom staré se musejí do konce roku uzavřít, neboť nevyhovují hygienickým normám.

Centrální úřady podle ředitele fakultní nemocnice Václava Rýznara ve čtvrtek uvolnily na dostavbu chirurgického komplexu 50 milionů korun, které nemocnice prostavěla za první čtyři měsíce.

„Příští týden budeme požadovat další peníze a budeme jednat o tom, jak celá výstavba bude pokračovat dál,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice.

Průtahy se státními penězi nezpomalily práce na stavbě podle ekonomického náměstka ředitele Vladimíra Bílka jen proto, že nemocnice dostala počátkem roku na dokončení moderního komplexu úvěr. Nemocnice, která měla od státu dostávat každý měsíc nástavbu 14,5 milionu korun, ale musela zpožďovat platby stavbařům a firmám dlužila nemalé peníze. „Teď budeme moci zaplatit práci odvedenou za první čtyři měsíce,“ dodal Rýznar.

Kvůli průtahům v letošním financování chirurgického komplexu se rozhodl místopředseda

Poslanecké sněmovny a olomoucký poslanec Ivan Langer interpelovat ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, po kterém požaduje jejich vysvětlení a nápravu.

Právě poslaneckým akvititám připisuje Rýznar zlepšení finanční situace. „Stejně tak ministerstvo financí se nám snažilo vyhovět,“ poznamenal. Průtahy podle Bílka zavinilo ministerstvo zdravotnictví. „Mělo o peníze požádat ministerstvo financí a žádost zdůvodnit, což podle ministerstva financí udělalo neúplně, takže muselo žádost vrátit,“ sdělil již dříve Bílek.

tau, Olomoucký den, 26.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?