Olomoucký kraj: Co dál s nemocnicí? Napovědět má audit

1. 11. 2011 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj chce provést audit hospodaření soukromé nemocnice v Jeseníku. Podle náměstka hejtmana Pavla Sekaniny (ODS) by analýza měla přinést jasná data o ekonomických ukazatelích nemocnice. Měla by být také podkladem při jednáních o dalším osudu zařízení, které se dostalo do finančních potíží.


Ředitel jesenické nemocnice Jan Jedlička se auditu zcela nebrání. Postrádá však k němu podrobnější informace.

Na nutnosti auditu se minulý týden shodli krajští radní. Návrh na jeho uskutečnění vzešel i ze schůzky hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka (ČSSD) s ministrem zdravotnictví Ivem Hegerem (TOP 09). Politici spolu jednali o řešení situace v jediném lůžkovém zařízení na Jesenicku.

„Řešení se může ubírat dvojím směrem. Zaprvé úpravou úhradové vyhlášky, která zvýhodní region spadající do působnosti Jesenické nemocnice. Jedná se totiž o odlehlou část kraje, kde žije relativně nízký počet obyvatel. Ukazatele úhradové vyhlášky jsou spočítány na vyšší počet obyvatel. V okamžiku, kdy by se vyhláška změnila, mohla by být situace do jisté míry vyřešena,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Sekanina.

Pokud se úhrady z veřejného zdravotního pojištění za poskytnutou péči nezvýší, bude vedení kraje jednat s vládou, aby stát soukromou nemocnici odkoupil a následně ji kraji předal. K této variantě se však negativně postavilo ministerstvo financí.

Popsanému postupu však podle Sekaniny předchází provedení auditu.
„Kontrola hospodaření by měla objektivizovat ekonomickou situaci zařízení. Dostal jsme za úkol oslovit vedení nemocnice, zda se bude chtít na analýze podílet. Zaslal jsem panu řediteli dopis a čekám na reakci. Domnívám se, že náš požadavek je zcela legitimní,“ uvedl náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD).

Ředitel nemocnice Jan Jedlička dopis obdržel a připravuje na něj odpověď. Podle svých slov v něm ale postrádá konkrétní informace.

„O auditu v podstatě nic nevím. Není nám jasné, jaký je účel auditu a co by po něm mělo následovat. Nikdo mě k jednání o jeho účelu nepřizval, což mi připadá podivné. Pokud bude jasně zdůvodněno, proč by se měl audit uskutečnit a kdo by jej měl provést, nebráníme se mu,“ řekl Jedlička.
Nemocnici v Jeseníku chce zachovat její vedení, obce, stát i kraj. Kraj se ale s managementem nemocnice rozchází v pohledu na řešení finančních obtíží.

Zatímco kraj navrhuje navýšení úhrad nebo zpětný odkup zařízení, zástupci nemocnice chtějí s krajem uzavřít takzvanou smlouvu o provozování zdravotních služeb jako služeb ve veřejném zájmu. To by znamenalo, že by se kraj podílel na krytí ztráty nemocnice. Model by fungoval podobně jako u autobusové dopravy,kterou objednává kraj a provozuje ji soukromá firma.

„Požadavku kraje bychom rozuměli, kdyby řekl, že si chce ověřit, zda je opravdu problematické provozovat nemocnici na území tak geograficky vymezeném a s takovým počtem obyvatel, jako je Jesenicko, a na základě toho podepsal smlouvu o poskytování služeb ve veřejném zájmu,“ doplnil Jedlička.

Kraj nechce smlouvu s nemocnicí uzavřít. „S krajem jednáme více než dva roky a stále vymýšlí obstrukce. Audit bude stát peníze daňových poplatníků,“ upozornil Jedlička.
Jesenická nemocnice se propadla do ztráty loni. Aby se uživila a mohla poskytovat služby ve stávajícím rozsahu, potřebovala by podle Jedličky spádové území mezi osmdesáti až sto tisíci obyvateli.

Na Jesenicku jich žije jen polovina, z toho velká část odjíždí během týdne za prací nebo studiem. Kromě Jeseníku je nejbližší nemocnice v desítky kilometrů vzdáleném Šumperku,Bruntále nebo Krnově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?