Olomoučtí kardiochirurgové došli po letech satisfakce

4. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká fakultní nemocnice udělala významný krok ke své potřebné modernizaci. Již za týden by měla začít první operace v novém chirurgickém centru...


Za posledních sto let se do areálu Fakultní nemocnice Olomouc systematicky ani koncepčně neinvestovalo. V hanácké metropoli budou už příští týden k dispozici jedny z nejmodernějších operačních sálů v celé České republice.

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice udělala významný krok ke své potřebné modernizaci. Již za týden by měla začít první operace v novém chirurgickém centru. Zdravotnický areál, který stál zhruba dvě miliardy korun, se stavěl šest a půl roku. Jeho součástí je i oddělení kardiochirurgie, které doposud fakultní nemocnici scházelo. Pacienti proto již nebudou muset kvůli tomuto typu operací jezdit do Brna nebo do Ostravy.

Definitivní zelenou dají hygienici

„Jedna věc je dokončení stavby, její vybavení a přijetí patřičně kvalifikovaného personálu a druhá věc je, kdy se bude moci skutečně začít pracovat na potřebné úrovni. Nyní čekáme na povolení od hygieniků. Již dvakrát byly mikrobiologické stěry negativní, výsledky třetího budou známy patrně v nejbližších dnech. Musíme mít opravdovou jistotu, že pacienti, kteří se zde budou léčit, nedostanou nějakou infekci,“ vysvětlil situaci pro náš list ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Václav Rýznar. Podle předběžných odhadů bude prvním operačním dnem 10. únor.

Návrh na stavbu centra vznikl již v roce 1992, samotná výstavba začala v srpnu roku 1995. Kvůli nedostatku financí došlo celkem třikrát k jejímu přerušení. V jedné fázi se dokonce uvažovalo o zakonzervování stavby. „Původně měl být celý areál vybudován již v roce 1998, ale kvůli snižování finančních limitů a různým následným úsporným opatřením se stavba protáhla. První problémy se objevily už ve chvíli, kdy byly hotové jen základy. Přesto je úspěch, že bylo centrum již dokončeno. Podobné stavby trvají mnohdy totiž i dvacet let,“ uvedl Rýznar.

Jak dostat Olomouc „z chvostu“ na špičku

Podle ředitele způsobilo komplikace tříštění finančních prostředků, které putovaly ze státního rozpočtu do zdravotnictví. „Byly vyčleněny peníze na celou stavbu, ale do celé záležitosti začali z Prahy zasahovat poslanci, kteří chtěli podpořit zdravotnická zařízení především ve svých regionech. Tím se finance rozmělnily, což omezilo i ohrozilo stavbu centra. Stavba se tím také prodražila,“ dodal Rýznar.

V chirurgickém centru bude v provozu dvanáct operačních sálů. Čtrnáct sálů se naproti tomu ruší. Důvodem je nevyhovující stav a dále fakt, že se tam pracovalo jen na základě hygienické výjimky. Vedení nemocnice ovšem předpokládá, že v novém prostředí se výrazně zvýší intenzita práce. Rýznar v té souvislosti připomíná, že Olomouc dostane jedny z nejmodernějších a nejlépe vybavených operačních sálů v celé České republice.

Na operace srdce se už nemusí daleko dojíždět

„Nově bude vybudován také centrální příjem, laboratoře, jednotky intenzívní péče, včetně anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Celý komplex bude navíc propojen s ostatními budovami,“ doplnil ředitel fakultní nemocnice. V návaznosti na výstavbu centra vyrostlo v nemocnici také nové technické zázemí. Kompletní rekonstrukcí prošla kotelna, nová čistička odpadních vod již splňuje normy Evropské unie, postavila se rovněž kuchyně a stravovací provoz.

Součástí rekonstruovaného zdravotnického areálu jsou i dva sály kardiochirurgie, o jejichž otevření se marně snažilo několik generací olomouckých lékařů. „Na kardiovaskulární a onkologická onemocnění umírá nejvíce lidí, takže pro obyvatele Olomouckého kraje bude zřízení sálů určitě obrovským přínosem. Dosud se tyto operace na Moravě prováděly jen v Brně a v Ostravě. Kardiochirurgie je pro nás jakýmsi bonbónkem, musíme si ji proto náležitě hýčkat. Bylo sice poměrně složité dát dohromady týmy odborníků, ale nakonec se to podařilo,“ prohlásil Rýznar.

Projekt podle švýcarského střihu

Stavba nového areálu je první etapou komplexní modernizace a dostavby celé fakultní nemocnice. „Za sto let, co nemocnice stojí, se do ní ani koncepčně, ani systematicky neinvestovalo. V provozu dokonce zůstávají ještě tři původní budovy. V poválečné éře zde vznikla jen dětská klinika, která už také volá po rekonstrukci,“ řekl Rýznar. Především po roce 1970 probíhaly investiční akce v areálu fakultní nemocnice jen v rámci takzvaných akcí Z, protože veškeré stavební a finanční kapacity byly tehdejším krajským národním výborem v Ostravě směrovány na budování nemocnice v Ostravě-Porubě.

Do nového areálu se nyní přesunou všechny chirurgické obory, čímž se uvolní budova, která se stavěla ještě za rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Dalším krokem ve směru celkové modernizace se má stát adaptace této budovy, kam se přestěhují všechny interní obory. Kolem vzniklého centra pak budou soustředěny ostatní obory, například gynekologie, porodnictví a oční.

„Projekt nám vyhotovila olomoucká rodačka, která podobné nemocniční komplexy stavěla ve Švýcarsku. Do tří let bychom chtěli mít celou modernizaci z osmdesáti procent dokončenou, pak se uvidí,“ uzavřel ředitel Rýznar. Předchůdce dnešní olomoucké fakultní nemocnice, Zemské ústavy, se začaly stavět po souhlasu „stařičkého mocnáře“ v roce 1894. Nemocnice byla předána do užívání v roce 1896.

Martin Pišoft, Hospodářské noviny, 4.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?