Onderka: Julínek tuneluje úrazovku

2. 12. 2008 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Arogantní chování ministra zdravotnictví Tomáše Julínka překročilo meze. Přesně takto se včera večer na mimořádné tiskové konferenci vyjadřovali o jeho posledních krocích hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka. Julínek totiž včera vydal věstník, ve kterém už brněnská Úrazová nemocnice chybí v seznamu traumacenter...


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vymazal brněnskou úrazovku z traumatologické mapy. Vedení města a Jihomoravského kraje to šokovalo a rozzuřilo.

Arogantní chování ministra zdravotnictví Tomáše Julínka překročilo meze. Přesně takto se včera večer na mimořádné tiskové konferenci vyjadřovali o jeho posledních krocích hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka. Julínek totiž včera vydal věstník, ve kterém už brněnská Úrazová nemocnice chybí v seznamu traumacenter. „Víme to jen z internetu. Julínek s nikým oficiálně nejednal, a to je smutné. Za traumatologickou péči v kraji přitom zodpovídá krajské vedení. Měl bych o tom tedy vědět,“ uvedl Hašek. Věstník má v hlavičce datum už z minulého pátku. Ten den jej totiž ministerstvo původně plánovalo vydat. „Nakonec si to ale Julínek rozmyslel, protože v sobotu bojoval na jihu Moravy mezi straníky o své křeslo,“ objasnil Hašek. Jihomoravská ODS jako koaliční partner ČSSD zachování úrazovky podporuje. Podle Haška teď může Julínkovo chování ovlivnit i krajskou vládu. „Oslovím radní z ODS. Chci, aby se jasně vyjádřili, zda podporují Julínka, či lidi. Jejich odpověď pro mě bude zásadní pro další koaliční jednání,“ upozornil Hašek. Primátor Onderka tvrdí, že Julínek chce nemocnici postupně rozebrat. „Minulý týden jsem se dozvěděl, že chce odtamtud odvézt majetek včetně přístrojů. Chce prostě nemocnici vytunelovat. Okamžitě jsem ministrovi psal, ale na mé maily ani dopisy nereagoval,“ stěžuje si Onderka. Podle něj chce Julínek stihnout nemocnici vytunelovat dřív, než připadne Brnu. Příští týden jde totiž do senátu zákon, který má nemocnici na město převést. Poslanci zákon už schválili. „Mohu zodpovědně říct, že jsme schopní nemocnici vést, dokonce s menším rozpočtem, než to dělá stát. To by nám ale Julínek nesměl brát vybavení,“ dodal Onderka. Že se ministerstvo snaží s majetkem nemocnice manipulovat, potvrzují i zaměstnanci. „Asi před týdnem byli v nemocnici lidé z Bohunic, kteří si vyžádali seznam majetku úrazovky,“ uvedla lékařka z Úrazové nemocnice Lenka Doležalová. Ministerstvo se ale brání. „O tom, že chceme v Brně traumacentrum přesunout do Bohunic, mluvíme stále. Není to žádná novinka. Proto považuji reakce hejtmana i primátora za neadekvátní. Navíc nemáme žádnou povinnost dát primátorovi či hejtmanovi o změnách vědět,“ vzkázal do Brna mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj vyhláška ve věstníku zatím nic nemění. „Rozhodnou smluvní vztahy s pojišťovnami. Dokud se nezmění, bude ještě nějakou dobu vše při starém,“ dodal Cikrt. Hašek ani Onderka se ale vzdávat nechtějí. „Vyzveme ještě jednou ministra k jednání u kulatého stolu. Chceme se domluvit na tom, aby mělo Brno traumacentra dvě. Pokud bude Julínek dál mlčet, obrátíme se na jeho nadřízeného, tedy na premiéra,“ upozornil Hašek, který chce v nejhorším svolat i bezpečnostní radu kraje. Nové traumacentrum v Bohunicích začne fungovat od pátku. Ve čtvrtek ho nemocnice plánuje slavnostně otevřít, přestože centru stále chybí důležitá spinální jednotka. Ta bude hotová až příští jaro.

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?