Onkologický ústav v Brně otevře kurz pro nemocné a jejich rodiny

28. 5. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro lidi, kteří onemocněli rakovinou a jejich rodiny se v Brně chystá pětidenní kurz o úskalích této nemoci a možnostech léčení. Cílem je vytrhnout pacienty a jejich blízké z pasivity, letargie a odevzdanosti, jíž se mnohdy poddávají. Kurz pořádá Masarykův onkologický ústav...


a je určený všem onkologickým pacientům bez ohledu na to, kde se léčí, řekla ČTK mluvčí zařízení Zuzana Joukalová.

Kurz Balance je podle Joukalové jedinou akcí svého druhu v ČR. Lektoři na něm účastníky seznamují s tím, jak vzniká nádorové onemocnění, jak se diagnostikuje, jaké možnosti léčby pacienti mají či jaká vyšetření je čekají.

„Aby věděli, na co se mají připravit, jaké jsou vedlejší účinky léčby, jak se správně stravovat, jak psychicky onemocnění zvládat,“ řekla Joukalová. Podobné rady uslyší i blízcí nemocných.

Komunikace s pacienty a vysvětlování všech detailů týkajících se nemoci je podle ní podstatná. Když nemocní s lékaři spolupracují a přistupují k léčbě pozitivně, roste šance na uzdravení.

Onkologický ústav pořádá kurzy přes deset let, motivem pro první ročník se stala návštěva ředitele nemocnice Rostislava Vyzuly ve Spojených státech.

„Tamní onkologičtí pacienti jsou daleko aktivnější, mezi jednotlivými dávkami chemoterapie jezdí například na lov jelenů na Aljašku, chodí bez problémů do společnosti, otevřeně o rakovině hovoří. A také díky tomu mají lékaři lepší výsledky při léčbě,“ řekla Joukalová.

Pětidenní kurz stojí včetně občerstvení 1000 korun a uskuteční se v červnu na Brněnské přehradě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?