Onkologičtí pacienti bez léčby nezůstanou

6. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocní s rakovinou dostanou péči, kterou potřebují. Takový je závěr pátečního téměř pětihodinového jednání zástupců onkologů zdravotních pojišťoven, lékového ústavu a ministerstva zdravotnictví.


Sešli se v Brně a zabývali se tím, jak financovat onkologickou péči do konce roku. Některé nemocnice totiž péči omezily s tím, že zdravotní pojišťovny ji nechtějí proplácet.

„Žádné čekací listiny na péči pro onkologické pacienty nebudou a ani být nemohou,“ řekl Právu krátce po jednání profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Dodal, že se zúčastnění „nepoprali“. Podle něho všichni pacienti do konce roku péči dostanou, jestliže zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna podepíše s onkologickými centry dodatky ke smlouvám, v nichž jsou nárokované peníze na léčbu onkologických pacientů.

Příští týden ve čtvrtek onkologická společnost na tiskové konferenci v Praze oznámí, kde by se daly najít podle jejího hlediska další peníze na léčbu.

Náklady se každý rok zvyšují o 50 procent

„Nejmodernější biologická léčba stojí pro jednoho pacienta za rok až milión korun. Proto musíme hledat další zdroje financování,“ řekl Vorlíček.

Biologická léčba je nejmodernější a zasahuje přímo nádorové buňky. Proto je velmi drahá, i když výrobce už pro český trh tyto léky zlevnil.

Podle Hany Kadečkové, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, péči tato pojišťovna pro své onkologické pacienty neomezuje, ale náklady v centrech specializované péče se každoročně zvyšují o celých padesát procent, což je dlouhodobě neúnosné. „Musíme proto spolu s lékaři najít řešení,“ uvedla.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák Právu řekl, že onkologickou léčbu pojišťovna zaplatí.

„Požadujeme však, aby pacienti z této léčby měli skutečně léčebný efekt,“ řekl Horák.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger už dříve Právu řekl, že léčba onkologických pacientů musí být zajištěna. Proslýchá se ale, že pro příští rok se připravuje návrh tzv. úhradové vyhlášky, podle níž budou nemocnice placeny, a v ní je pětiprocentní pokles výdajů na léčbu.

To by podle některých ředitelů nemocnic, kde se onkologičtí pacienti léčí, celkově znamenalo velmi dramatické zhoršení dostupnosti jakékoli, zejména vysoce moderní léčby.

Na účtech údajně o 18 miliard více

Úhradová vyhláška ještě zveřejněna nebyla, podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka zdravotní pojišťovny peníze mají.

Na účtech je podle něho zhruba o 18 miliard víc a bude tedy záležet na politickém rozhodnutí ministra nebo vlády, zda tyto peníze půjdou na léčbu, nebo zůstanou na účtech zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?