Onkologové se s pojišťovnami dohodli na předepisování nových léků

14. 5. 2007 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Pojišťovny se zavázaly, že zdravotnickým zařízením proplatí předepsaná léčiva i zpětně. Podmínkou ovšem bude, že preparáty budou předepisovány pouze v komplexních onkologických centrech, a nikoli v jejich pobočkách...


Nové léky proti rakovině používané při takzvané biologické léčbě budou moci onkologové předepisovat všem pacientům, kteří je budou potřebovat. Zástupci pojišťoven v pátek v Brně lékařům přislíbili, že medikamenty budou hrazeny ze zdravotního pojištění. Onkologové se původně obávali, že na drahá léčiva nebudou peníze, řekl ČTK ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vyzula.

„Je to příznivá zpráva,“ řekl Vyzula po skončení jednání. Nové preparáty pro biologickou léčbu jsou v lékové vyhlášce zaneseny od dubna. Od loňského podzimu lékaři s pojišťovnami jednají o jejich hrazení, nyní se obě strany dohodly. Písemné smlouvy jsou podle Vyzuly těsně před dokončením.

Pojišťovny se zavázaly, že zdravotnickým zařízením proplatí předepsaná léčiva i zpětně. Podmínkou ovšem bude, že preparáty budou předepisovány pouze v komplexních onkologických centrech, a nikoli v jejich pobočkách. Center je v Česku 18. Například v Brně mezi ně patří Masarykův onkologický ústav, Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Biologickou léčbu odborníci nasazují například při rakovině prsu, střeva, ledviny, hlavy či krku, a to zejména v časných stádiích onemocnění. Léčba je účinná, ale velmi drahá. Pro jednoho pacienta stojí zhruba 100.000 korun za měsíc.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?