Opava otevřela bezplatnou HIV/AIDS poradnu

21. 10. 2016 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu Slezské nemocnice v Opavě, konkrétně v ambulanci infekčního oddělení pavilonu S, zahájila provoz bezplatná Poradna HIV/AIDS, jejímž zřizovatelem je Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.


TISKOVÁ ZPRÁVA

Příchozím je zaručena absolutní anonymita. Analýzy jsou realizovány pod číslem, které nelze identifikovat s klientem. Opavská HIV poradna bude otevřena každé úterý v době od 15:30 do 18 hod., s výjimkou státních svátků. V Moravskoslezském kraji bylo na konci srpna 2016 diagnostikováno 186 případů HIV, což je čtvrtý nejvyšší počet infekce v ČR.

Zdravotní ústav v Ostravě (ZÚOVA) provozuje celkem čtyři poradny, a sice v Ostravě, Olomouci, Zlíně a Vsetíně. Informace o jejich provozu najdete na webu zuova.cz. Odborníci varují, že lidé se přestávají viru HIV bát a přitom počty nakažených stoupají. Mezi kategorie s rizikovým chováním patří zejména skupina MSM (muži mající sex s mužem), dále pracovníci sexbyznysu a lidé s velkým počtem sexuálních partnerů a partnerek. Nicméně každý nechráněný pohlavní styk s neznámým partnerem nebo partnerkou je rizikové chování, po kterém by mělo později následovat otestování.

MUDr. Ivan Tomášek ze Zdravotního ústavu v Ostravě popsal postup u testovaného jedince. „Klient přijde do poradny a je s ním uskutečněn předtestový pohovor, kde má možnost se informovat na podrobnosti testu. Následně je klientovi odebrána krev. Testy jsou anonymní a bezplatné a identifikace vzorku je zabezpečena číselným kódem. Klient si osobně vyzvedne výsledek testu za týden a je mu poskytnuto potestové poradenství. Výsledky je možné vyzvednout i každé následující úterý. Výsledky nejsou sdělovány telefonicky ani poštou a nelze vystavit potvrzení o výsledku testu. Do poradny se nemusí zájemce o testování objednávat.“ Pokud se zjistí, že dotyčný má pozitivní test, jaký je další postup? „Potvrzený pozitivní výsledek pro klienta znamená vystoupení z anonymity, rozhovor s lékařem a poradna mu usnadní objednání k následné léčbě. Včasné zahájení léčby má významný dopad na dobré zdraví pacienta a umožňuje zachovat dosavadní kvalitu života na velmi dlouhou dobu,“ vysvětlil MUDr. Ivan Tomášek.

Poradna rovněž nabízí bezplatné screeningové testování na žloutenky typu B a C a syfilis. V případě tohoto testování klient uvádí jméno. Výsledky testu si klient také vyzvedne za týden. Poradna samozřejmě zajišťuje anonymitu testování HIV při souběžném testování žloutenek a syfilis na jméno.

V současnosti jsou k dispozici léky, které dokážou virus HIV utlumit a umožnit přežití člověka po velmi dlouhou dobu. Tuto dobu však nelze garantovat z důvodu možných zdravotních komplikací, které ji mohou výrazně zkrátit. Je každopádně lepší virus HIV nezískat a nezkomplikovat si zdraví a společenský život.

Zdravotní ústav v Ostravě ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc chystá také mobilní testování v sanitce. V průběhu Evropského testovacího týdne, který proběhne ve dnech 18. -25.11.2016, budou mít zájemci z Opavy a okolí možnost nechat se otestovat, konkrétně na Horním náměstí a to ve středu 23. 11. v době 15:30–19:00 hod. a ve čtvrtek 24. 11. v rozmezí 9:00–13:00 hod. Nabízeny budou laboratorní testy (klasické testy z žilní krve) i rychlotesty (odběr krve z prstu).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?