Oprava pavilonu interny nemocnice v Jihlavě žádá přesun pacientů

6. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti z lůžkové části i ambulance plicního oddělení jihlavské nemocnice se dnes začali stěhovat do budovy infekčního oddělení. Přestěhování si vynutilo zahájení kompletní opravy interního pavilonu, který je na hranici technické životnosti.


ČTK to oznámila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Rekonstrukce v hodnotě přes 370 milionů korun potrvá tři roky.

„Interní pavilon je na hranici technické amortizace a rekonstrukce je nezbytná. Výsledkem bude větší komfort pacientů,“ uvedl ředitel nemocnice Lukáš Velev. Oprava pavilonu, který je budovou s největším počtem lůžek v jihlavské nemocnici, bude naplánována po jednotlivých patrech za plného provozu. Postupně se budou stěhovat další oddělení i ambulance. Rekonstrukce všech osmi podlaží nepočítá se zásahem do nosné konstrukce a do zatepleného pláště. V budově přibudou nové výtahy.

Největší stavební úpravy čekají druhé patro. Současné dispozice s jednotkou intenzivní péče a zákrokovou vyšetřovnou nahradí lůžková stanice. Do pátého patra bude přesunuto onkologické oddělení. V sedmém patře bude ORL lůžková stanice se speciálními vyšetřovnami včetně řídících složek a plicní lůžková stanice. Aktuální informace pacienti najdou na webu a také přímo v nemocnici na informačních tabulích.

Současná budova jihlavského interního pavilonu pochází z přelomu 70. a 80. let minulého století. Až na zateplení obvodového pláště a výměnu oken před třemi lety neprodělala zásadnější rekonstrukcí.

Další velkou investiční akcí v oblasti zdravotnictví na Vysočině bude stavba pavilonu chirurgických oborů v nemocnici v Třebíči. „Do konce ledna by se ze současné budovy měla vystěhovat poslední oddělení, v únoru bude místo předáno dodavateli,“ řekl ČTK mluvčí nemocnice Petr Palovčík. Stavbaři potom budovu zbourají a postaví nový pavilon v hodnotě kolem 350 milionů korun.

Podle mluvčí kraje Jitky Svatošové jsou projekty rekonstrukce pavilonu interny v Jihlavě a stavba pavilonu chirurgie v Třebíči zatím největší vlastní investicí Kraje Vysočina do zhodnocení majetku krajských nemocnic za celou dobu trvání kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?