Ordinoval neschválené léky, dostal vysokou pokutu

16. 1. 2008 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdejšímu praktickému lékaři Pavlu Šáchovi udělil Státní ústav pro kontrolu léčiv nezvykle vysokou pokutu ve výši 437 tisíc korun. Dostal ji za to, že svým pacientům nabízel za peníze v Česku neschválená homeopatika, takzvané imunoterapeutické peptidy...


Ze stejného důvodu čelí lékař spolu s manželkou Pavlou také žalobě Okresního státního zastupitelství v Chrudimi, kterou nyní projednává chrudimský okresní soud. Pavel Šácha měl podle žalobce od září 2003 do března 2005 ve své ordinaci v Široké ulici v Chrudimi i jinde jako praktický lékař pro děti a mládež neoprávněně obchodovat s léčivy, která si měl opatřovat v zahraničí. Ta však neměla být registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv v Praze a nemělo být k jejich užívání vydáno potřebné povolení Ministerstva zdravotnictví České republiky. Šlo o takzvané imunoterapeutické peptidy, které měl Šácha prodávat svým pacientům za 120 eur za jednu 20mililitrovou ampuli. Jejich nákup přitom činí podle obžaloby 98 eur. Lékař tak měl dosáhnout na peptidech obrat nejméně 622 800 korun. Čistý zisk? Sto tisíc. Měl se tím dopustit trestného činu neoprávněného podnikání.

Státní zástupce mu dále klade za vinu, že nakoupený preparát propagoval a sám ho i ordinoval jako lék účinný na řadu závažných a obtížně léčitelných chorob, ačkoliv měl vědět, že místo peptidů obsahuje kortikosteroidy, které mohou u lidí namísto uzdravení či zlepšení jejich stavu způsobit zdravotní potíže i vážně ohrozit jejich zdraví. Tento skutek byl v žalobě kvalifikován jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. Jeho manželka Pavla byla státním zástupcem obžalována z nápomoci k výše uvedeným trestným činům.

Soud zatím stihl vyslechnout oba manžele. Ti opřeli svoji výpověď o předem připravené vyjádření a odmítli odpovídat na dotazy soudu. Navíc požádali o přizvání dalšího znalce ve sporu, na jehož vyjádření se ve své obhajobě odvolávají. Soud si nyní nechal čas na rozmyšlenou, zda bude rozdílná vyjádření znalců konfrontovat. Soudce Petr Žanda, který od loňského roku opakovaně odročené jednání vede, však nechce kauzu dál protahovat a pravděpodobně nařídí její další projednání v nejbližších dnech.

Roman Zahrádka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?