Ostrava dá nemocnici peníze na platy i rozvoj

22. 6. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Ostrava, která je příspěvkovou organizací města, dostane peníze na zvýšení platů zaměstnanců i svůj další rozvoj. Rozhodli o tom včera městští zastupitelé.


Nemocnice získá zhruba 190 milionů milionů korun, z toho 130 milionů korun půjde na zvýšení platů a dalších asi 60 milionů korun na modernizaci zdravotnického zařízení, řekl novinářům náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak). Město k podpoře nemocnice využije peníze z přebytku hospodaření.

„V průběhu posledních dvou let došlo na úrovni vlády k legislativním změnám, které nám navýšily mzdové tarify, a to v prvním kroku o pět procent a letošní rok o deset procent, potom tam bylo ještě navýšení o 2000 korun u směnných sester,“ řekl Mariánek. Podle něj je tak ve mzdových nákladech mezi letoškem a rokem 2015 rozdíl více než 200 milionů korun.

„To je velký objem finančních prostředků a úhradová vyhláška to není schopna pokrýt. Dneska jsme došli k celkové částce, kdy ten rozdíl mezi tím, co dá vyhláška a co by nemocnice na platy potřebovala, je více než 137,5 milionu korun,“ uvedl Mariánek. Město se proto rozhodlo, že nemocnici schválí na mzdy 130 milionů korun.

Podle náměstka zastupitelé rovněž rozhodli o zvýšení speciálního fondu, do něhož město vkládá peníze na potřebné úpravy nemocnice, která byla podle jejího vedení dlouhodobě podfinancována. Ve fondu bylo 450 milionů korun, nyní do něj přibylo dalších 120 milionů. „Jsme dneska na opravdu dobré částce 570 milionů korun, která nás opravňuje směle plánovat a hledět vpřed,“ řekl Mariánek. Zastupitelé zároveň rozhodli, že z fondu uvolní přibližně 60 milionů na různé investiční akce, jako jsou úpravy prostor pro metabolickou JIP nebo modernizace pokojů a další práce.

Město zároveň bude muset nemocnici pomoct s úhradou nákladů souvisejících s poškozením zdraví novorozence. Případ je z roku 2008, kdy se v nemocnici vážně zhoršil stav novorozeného chlapce. „Jednalo se o hypoglykémii, která nebyla zjištěna lékaři, kvůli tomu opravdu došlo k vážnému poškození zdraví toho chlapečka,“ řekl Mariánek. Případ skončil u soudu, nemocnice byla žalována o 22 milionů korun. Odvolací krajský soud nakonec rozhodl, že nemocnice musí zaplatit škodu zhruba 11 milionů korun, která se však zvyšuje o úroky z prodlení a náklady protistrany. Celkem tak nemocnice bude muset zaplatit 19 milionů korun. „Budeme podávat dovolání, které ale nemá odkladný účinek,“ uvedl Mariánek. Nemocnice navíc v té době měla pro obdobné události velmi nízkou pojistku, jen půl milionu korun. Město jí proto s náhradou škody musí pomoci. Nyní už je pojištěna pro tyto účely na 20 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?