Ostravská fakultní nemocnice vybírala neoprávněně dary

11. 1. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční doplatky a dary za lékařské ošetření vybírala neodůvodněně od svých pacientů Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě. Odhalila to kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ta navíc zjistila závažné prohřešky v hospodaření tohoto zdravotnického zařízení...


Kontrola NKÚ navíc odhalila stamiliónové chyby v hospodaření

Vedení nemocnice se včera ke zjištění NKÚ nechtělo vyjádřit. „Management je pracovně zaneprázdněn. Ke zprávě se vyjádří během úterý,“ uvedl mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth.

Podle člena NKÚ Jiřího Kalivody by se mělo ministerstvo zdravotnictví zabývat postupem nemocnice vůči některým pacientům.

„Požadovala sponzorské dary i za úkony, které v plné výši hradila pojišťovna. Pokud by pacienti dar neuhradili, tak by například dostali méně kvalitní kontaktní čočky,“ vylíčil.

I další metody se dotkly samotných pacientů.

„Fakultní nemocnice neodůvodněně a v rozporu s vyhláškou ministerstva zdravotnictví zpracovala kalkulaci na doplatky pacientů ke zdravotnickému výkonu, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění,“ poznamenal Kalivoda.

Velké chyby odhalila kontrola v hospodaření. Například že nemocnice nevyhlásila obchodní soutěže na dodávku materiálu za více než jednu miliardu korun.

„V letech 2000 až 2003 uzavřela písemné smlouvy na dodávky lékárenského sortimentu, speciálního zdravotnického materiálu, zdravotnické techniky, vnitřního vybavení a potravinářských výrobků za více než jednu miliardu korun včetně DPH, aniž vyhlásila obchodní veřejné soutěže,“ napsal ve své zprávě člen NKÚ.

Na další stamiliónové dodávky léků dokonce nemocnice neuzavřela smlouvy.

„Dodávky lékárenského sortimentu za více než 780 miliónů korun nemocnice realizovala bez písemně uzavřených smluvních vztahů s dodavateli,“ potvrdil kontrolor.

NKÚ během kontroly v nemocnici odhalil i nedostatky v účetnictví.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?