Ozdravovna s nejdelší tradicí končí

5. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po pětaosmdesáti letech zanikne dětská ozdravovna v Černovicích na Pelhřimovsku. Zařízení sloužilo k ozdravnému pobytu dětí s převážně respiračními potížemi. Představuje totiž pro Černovice značnou finanční zátěž. "V poslední době nebyla ozdravovna dostatečně vytížena," řekl starosta Ladislav Novotný...


Po pětaosmdesáti letech zanikne dětská ozdravovna v Černovicích na Pelhřimovsku. Minulý týden o tom rozhodli černovičtí zastupitelé. Zařízení, které sloužilo k ozdravnému pobytu dětí s převážně respiračními potížemi, uzavře své brány k poslednímu květnu letošního roku. Představuje totiž pro Černovice značnou finanční zátěž.

Osm zaměstnanců a dvanáct dětí

„V poslední době nebyla ozdravovna dostatečně vytížena. Úbytek dětí se projevil i zde, na provoz jsme museli doplácet,“ řekl starosta Černovic Ladislav Novotný (nezávislý). Konkrétní částky ale odmítl uvést.

„Některý rok jsme vyšli, v jiném roce jsme museli do ozdravovny peníze z rozpočtu dát. Nechtějte po mně ale konkrétní čísla,“ dodal. Podle získaných informací si ale ještě v roce 2001 vedla ozdravovna ekonomicky dobře, větší problémy nastaly až v dalších letech.

Černovice získaly ozdravovnu do svého majetku od státu v roce 1996. Do té doby byla spravována pelhřimovským okresním úřadem. Podle převáděcí smlouvy mělo město zmíněné zdravotnické zařízení provozovat deset let, nakonec ozdravovna skončí po osmi letech od uvedeného okamžiku.

„S dodržením smlouvy ale nebude žádný problém. Podle ní nesmíme před rokem 2006 nakládat s majetkem, který jsme v šestadevadesátém roce roce získali, a toto ustanovení samozřejmě dodržíme,“ poznamenal Novotný.

Zrušením ozdravovny se ale město už teď zbaví závaží zatěžujícího městský rozpočet. Ozdravovna má v současnosti osm stálých zaměstnanců, ti se momentálně starají o dvanáct dětí.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Město Černovice

Podobný počet klientů je v posledním období ale vcelku běžný, přestože kapacita zařízení v tomto období umožňuje poskytovat odbornou ozdravnou péči pětatřiceti dětem ve věku od tří do patnácti let. Rozhodnutí zastupitelů tak nepřekvapilo ani lidi z ozdravovny.

Co bude s areálem na kraji města dál?

„Nějakou dobu se o tom už hovořilo, nebylo to žádné nečekané rozuzlení,“ řekl zaměstnanec ozdravovny Josef Štamberk. On stejně jako jeho kolegové a kolegyně už dostali výpovědi.

Podle starosty Novotného zatím město ještě neví, jak s areálem na kraji města naloží. „Bude to znovu záležet na zastupitelích. Máme na to ale dva roky, budeme hledat co nejlepší využití. Jsou zde velmi hodnotné pozemky, také budova je v dobrém stavu, neměl by být problém najít pro město prospěšné využití tohoto areálu,“ uvedl.

Dětská ozdravovna v Černovicích byla ozdravovnou s nejdelší tradicí v republice. Jak uvádějí příslušné webové stránky, nachází se uprostřed fascinující přírody, v ekologicky nezávadném prostředí a mírných klimatických podmínkách, v optimální nadmořské výšce, v zalesněném okolí.

Původně byla určena k letním ozdravným pobytů, teprve později byla přeměněna na zařízení s celoročním provozem. Dětští lékaři se souhlasem zdravotních pojišťoven sem posílali na tříaž osmitýdenní doléčovací i preventivní pobyty děti z ekologicky nejpoznamenanějších oblastí.

Jiří Jíra, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?