OZP a ČPZP uzavřely smlouvy s PTC

23. 1. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle pražského Prothon Therapy Center (PTC) chtějí protonovou léčbu svým klientům smluvně zajistit také Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV), Zdravotní pojišťovna Škoda i Revírní bratrská v pražském PTC. Na návrh smlouvy od PTC stále čeká i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).


„Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) a protonové centrum (PTC) v Praze podepsaly smlouvy o hrazení protonové léčby. Dva miliony klientů těchto pojišťoven, tak mají jistotu, že v případě potřeby budou léčeni moderní bezpečnou a šetrnou ozařovací metodou - protonovou terapií, která významně ovlivňuje kvalitu života pacientů v průběhu léčby a hlavně po ní,“ uvedla mluvčí PTC Iva Taťounová.

Obě pojišťovny dosud schvalovaly pacienty v individuálním řízení. Podle PTC jde o výhodné smluvní podmínky, pojišťovny tím podle PTC přistoupily k transparentní a efektivní schvalovací proces, který zvyšuje šanci na co nejrychlejší zahájení léčby. Klienti navíc mají u PTC rychlý přístup k diagnostice PET/CT, počítačové tomografii a magnetické rezonanci.

Kdo je další na řadě?

Podle PTC by smlouvy se ZPMV, ZP Škoda a Revírní bratrskou pokladnou mohly být uzavřeny ve velmi krátké době. Jednání pokračují také mezi protonovým centrem a VZP, zde je ale situace stále nepřehledná. „Zástupci protonového centra v prosinci na jednání s vedením VZP slíbili, že v prvním lednovém týdnu roku 2015 předloží návrh možné smlouvy. Doposud to však neudělali,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. PTC zase uvádí, že na prosincovém jednání informoval generální ředitel VZP ČR Ing. Zdeněk Kabátek zástupce protonového centra v Praze o tom, že nemá mandát správní rady jednat s PTC o nových podmínkách smlouvy.

„Pokud správní rada řediteli Kabátkovi udělí mandát k jednání, je PTC připraveno uzavřít smlouvu s VZP ČR za stejných podmínek jako s ostatními zaměstnaneckými pojišťovnami,“ dodala Iva Taťounová.
Bezvýsledná jednání mezi PTC a VZP trvají již dva roky. VZP za tu dobu schválila protonovou terapii celkem pro 63 svých klientů, čímž zajistila už ozařování protonem pro více klientů, než ostatní pojišťovny dohromady. Pro 41 z nich odsouhlasila léčbu v Praze, zbývajícím 22 dala souhlas k vycestování za protonovou terapií do Mnichova, kde je podle Oldřicha Tichého péče výrazně levnější. VZP svým klientům péči hradí v případech, kdy ji jako nezbytnou indikuje některé ze třinácti Komplexních onkologických center.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?