Pacient, který kradl v nemocnicích, dostal čtyři roky vězení

20. 12. 2011 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský městský soud včera poslal na čtyři roky do vězení Radka Bečáka za to, že v nemocnicích okrádal pacienty i zdravotníky. Aby mohl krást, nechal se celkem sedmdesátkrát hospitalizovat. Celková škoda se odhaduje na 700.000 korun. Sedmatřicetiletý muž se ke všemu přiznal. Krádeže zdůvodnil tím, že ho k nim dohnala jeho závislost na drogách a nedostatek peněz.


Bečák si vymýšlel nejrůznější záminky, aby mohl být přijat na lůžková oddělení nemocnic. Jednou tvrdil, že je malíř, spadl ze štaflí a má patrně otřes mozku. Podruhé uváděl, že jej zasáhl elektrický proud a je mu nevolno. Má také dlouhodobé potíže s nohou, takže si často stěžoval na to, že se mu špatně chodí.

Po hospitalizaci okrádal nejen ostatní pacienty, ale bral věci i ze sesteren a ordinací. Většinou šlo o peněženky, mobilní telefony a další drobnosti, které záhy prodal a peníze pak utratil. Potřeboval si za ně totiž nakoupit drogy.

Bečák se dnes za vše, co způsobil, omluvil. Tvrdil, že touha po drogách byla silnější než jeho vůle. Je bezdomovec, proto hospitalizace pod smyšlenými důvody řešila více jeho problémů. Získal rychle ubytování a stravu, byl v teple a mohl krást.

Nyní se účastní léčby závislosti v Psychiatrické léčebně v Brně-Černovicích. Trest nastoupí až po léčbě. Pokud se proti verdiktu odvolá on nebo státní zástupkyně, bude se muset kauzou zabývat brněnský krajský soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?