Pacient už přestane být rukojmím, operačních týmů bude zase víc

29. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavští po svých zkušenostech varují ostatní nemocnice: Nezavádějte směnný provoz, když na něj nemáte dostatek personálu. Počty lékařů při směnném provozu nedovolily v minulých dvou měsících...


Praha - Přeplněné čekárny na onkologii, ortopedii a urologii. Odkládané plánované operace. Na dveřích ambulance pro léčbu bolesti při ARO je cedule „Zavřeno“. Provizorní ošetřování pacientů, kteří potřebují tlumit bolestivé stavy, se omezilo jen na předepisování opiátů a filtrů do katetrů.

Tak vypadala v minulých týdnech situace v jihlavské nemocnici, kde ředitel zavedl od února provoz na tři směny kvůli tomu, že se nedohodl s lékaři na výši platů. Jihlavští po těchto zkušenostech varují ostatní nemocnice: Nezavádějte směnný provoz, když na něj nemáte dostatek personálu.

„Čekám tady už dvě hodiny. Asi to vzdám a přijdu zítra,“ postěžoval si pán s ovázanou nohou v plné čekárně chirurgické ambulance. Malá místnost v omšelé budově je vzdálená čtvrt hodiny chůze od nové části nemocnice, kde by mělo být po dostavbě v příštím roce v provozu šest nových ambulancí včetně ortopedické a moderní operační sály.

Počty lékařů při směnném provozu nedovolily v minulých dvou měsících vytvořit v jihlavské nemocnici tolik operačních týmů, jako když lékaři drželi normální služby. Dvě pacientky, které tu měly být operovány, nakonec podstoupily zákrok v Brně.

„K nám ale zase přišli někteří pacienti z Pelhřimova,“ zdůraznil primář chirurgického oddělení Jaromír Havel. Lékařka z interny dodala, že sama jednu pacientku odeslala do brněnské fakultní nemocnice, neboť pro léčbu jejího onemocnění jsou tam lépe vybaveni. „Snažíme se, aby směnný provoz na pacienty dolehl co nejméně a pacienti nebyli jako rukojmí,“ tvrdil Havel.

Předseda místního Lékařského odborového klubu Vít Bárta ale trvá na tom, že pacienty výrazně poškozuje. Dokazuje to na případu pětašedesátiletého muže. „Jel do Jihlavy z místa vzdáleného dvacet kilometrů. Byl objednán na určitou hodinu. Sestra mu však sdělila, že je lékař ve směně a objednala ho na jiný den. Pacient musí přijet znova a minimálně ho čekají dvě cesty navíc,“ upozornil.

Válce mezi lékaři a ředitelem v jihlavské nemocnici o výši platů ale už dochází dech. Po dvou měsících je všem jasné, že pokud by se nedohodli, doplatí na jejich svár nejen pacienti, ale také nemocnice. Po včerejším kolektivním vyjednávání se proto obě strany domluvily, že provoz na směny s největší pravděpodobností skončí.

„Vždyť co se tady děje, je ekonomická sebevražda,“ prohlásil zastupující primář urologického oddělení Miroslav Tesař.

Před vchodem do nového areálu nemocnice je velký panel s modelem, jak bude vypadat, až se dostaví. Budoucí nadčasové zařízení, jak jej nazývá ředitel Hubač, se ale nyní proslavilo zcela opačně.

Někteří v jihlavské nemocnici si však myslí, že jakýkoli ředitel by sotva dosáhl lepších finančních pozic pro své zaměstnance za současného způsobu financování zdravotnictví. „Ministr Fišer vzkázal těm nemocnicím, co nemají na vyšší platy, aby zkrachovaly. V případě takového vzkazu si myslím, že by měl být spíše odvolán někdo jiný, než ředitel Hubač,“ poznamenal jeden z lékařů. (ika), Hospodářské noviny, 29.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?