Pacient zemřel lékaři, který údajně nesměl ordinovat sám

12. 2. 2011 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodina z Křižanova už čtyři měsíce hledá odpověď na otázku, kdo léčil jejich syna.


Policie i krajský úřad vyšetřují okolnosti úmrtí 23letého Jakuba Komínka z Křižanova na Žďársku. Mladík zemřel na srdeční příhodu loni 20. října, když si šel do drogerie koupit barvy. „Bylo to dva dny poté, co mu lékař ukončil pracovní neschopnost,“ uvedla matka Hana Komínková.

Její syn si stěžoval na bolest a bublání na hrudi. Lékař Oldřich H., který v té době zastupoval stálou obvodní lékařku, mladíka třikrát prohlédl a pokaždé to uzavřel tím, že nejde o nic vážného. Když si po smrti syna vyžádali jeho zdravotní dokumentaci, zjistili, že jsou v ní nejasnosti. „Přišli jsme na to, že lékař nebyl v dokumentaci podepsán. Bylo nám to divné, a tak jsme chtěli vědět o lékaři víc,“ vysvětluje matka.

Rodina se pak snažila zjistit, jestli lékař, který jejich syna ošetřoval, může samostatně léčit lidi. „To nám ani po čtyřech měsících nikdo neřekl,“ upozornila Hana Komínková, která se s tímto dotazem obrátila na VZP i lékařskou komoru. Tam jí řekli, že takové informace nesdělují. Podobně dopadla i na policii. Ta se ale případem tehdy nezabývala, protože rodina nepodala trestní oznámení. Je smutné, že nejvíc vyšli vstříc rodině až brněnští patologové, kteří dělali pitvu jejich syna. Od nich se dozvěděli, že Jakub zemřel na selhání srdce. Rodina se obrátila i na Ministerstvo zdravotnictví, které jim poradilo kontaktovat krajský úřad.

Úřad začal případ prověřovat a zjistil, že lékař nesplňuje podmínky, aby mohl samostatně poskytovat zdravotní péči. Úředníci kvůli zdravotní péči poskytnuté Jakubu Komínkovi ustanovili znaleckou komisi, která by měla 16. února poslat závěry šetření státnímu zastupitelství ve Žďáře nad Sázavou. „Podle dostupných informací neměl lékař dostatečnou kvalifikaci. Došli jsme k tomu na základě vyjádření, které jsme dostali od zástupců ordinace,“ informovala mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová. Lékaře Ondřeje H. se Deníku nepodařilo kontaktovat. Pro televizi Nova řekl, že se nebude k ničemu vyjadřovat. Případ už začala prověřovat policie ve Žďáru nad Sázavou. „Případ je velmi čerstvý, je ve fázi prověřování,“ uvedla mluvčí Jana Martincová. Úřady teď musí zjistit, jestli měl lékař oprávnění ordinovat sám a jestli se nedopustil pochybení při léčbě. Není totiž vyloučeno, že nekvalifikovaný lékař mohl něco zanedbat.

Rodiče se s odstupem času domnívají, že měl lékař jejich syna poslat na podrobnější vyšetření. Podle nich by měla lékařská komora zveřejnit centrální seznam lékařů, kteří mohou samostatně poskytovat zdravotní péči. Pacienti na pochybení lékařů poukazují čím dál častěji. Během dvou měsíců řeší policisté čtyři trestní oznámení, která se týkají nemocnic v Třebíči, Novém Městě na Moravě a Pelhřimově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?