Pacienti dali loni za nadstandardy zhruba 46 milionů korun

2. 7. 2013 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 46 milionů korun dali loni čeští pacienti za lepší oční čočky, lehčí sádry a očkování. Z nadstandardů měli zájem hlavně o měkké čočky, které řeší více očních vad, dali za ně přes 40 milionů. Za očkování dali čtyři miliony a za sádru 1,5 milionu korun. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Odhad vychází z průměrných cen fakultních nemocnic, ve výpočtu nejsou ceny jednotlivých zařízení, které se mohou lišit, uvedla.


Zdravotnictví spotřebuje ročně téměř 290 miliard korun, z toho zdravotní pojišťovny hradí 230 miliard, pacienti dají za volně prodejné léky, platby u zubaře, regulační poplatky či nadstandardní pokoje v nemocnici přes 40 miliard korun za rok.

Ústavní soud vydá v dnes rozhodnutí o nadstandardech ve zdravotnictví a vyjádří se ke zvýšení platby za den v nemocnici z 60 na 100 korun. Návrh na zrušení některých paragrafů první části zdravotní reformy podalo 51 poslanců ČSSD.

Reforma od 1. ledna 2012 rozlišila základní a ekonomicky náročnější variantu zdravotní služby. Nadstandard hradí pojišťovny do výše základní varianty, zbytek platí pacient. Připlatit se dá na 18 nadstandardů. Ministr Leoš Heger (TOP 09) čekal se zavedením dalších na Ústavní soud - mluví se o některých operacích na robotu či lepších náhradách kloubů.

Z dat zdravotních pojišťoven ministerstvo zjistilo, že největší procento nadstandardů oproti základní variantě zvolili pacienti na Vysočině, a to 4,3 procenta ze 64.478 výkonů, u nichž byl výběr možný. Nejméně pacienti v Moravskoslezském kraji, 1,3 procenta z 141.264 výkonů, u nichž byl výběr možný. Nejvíce nadstandardů bylo provedeno ve Středočeském kraji, 6159, kde ale tento poměr činil 4,2 procenta.

Největší procento nadstandardů vykázaly Zdravotní pojišťovna Škoda, 3,5 procenta z 18.324 výkonů, které to umožňují, a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, 3,3 procenta. Nejvíce nadstandardů vykázala Všeobecná zdravotní pojišťovna, má i nejvíc pojištěnců. Bylo to 17.339 výkonů, 2,3 procenta celkového počtu těch, u nichž nadstandard je možný.

V absolutních číslech pacienti nejvíc žádali implantaci měkké čočky Foldable, 8261 výkonů, což je 14,3 procenta. Naopak očkování proti TBC nebylo využito ani u jednoho nadstandardu z 20 provedených výkonů.

Největší procento nadstandardů čerpají pacienti u specialistů, čtyři procenta, což bylo 5793 výkonů, a ve fakultních nemocnicích, tři procenta, což bylo 1623 výkonů. Největší počet nadstandardů byl u praktiků pro děti i dospělé, tvoří ale jen 1,96 procenta z počtu výkonů, které nadstandard umožňují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?