Pacienti dluží nemocnici šest milionů

15. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní eviduje víc než 53 tisíc dlužníků. Ústecký kraj za své obyvatele poplatky už rok neproplácí.


Zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví vyvolalo před třemi lety u mnohých nevoli a odpor. Řada lidí je ale stále neplatí. Jen v ústecké Masarykově nemocnici dluží pacienti za poplatky 6,4 milionu korun.

„Celkem evidujeme 53 490 dlužníků. Dluh za celou Krajskou zdravotní činí 13,9 milionu,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní (KZ), která provozuje pět nemocnic v kraji, Jiří Vondra. „Z toho je 6,4 milionu korun dlužných regulačních poplatků za Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem,“ upřesnil mluvčí.

Samé účty

Mnozí si přitom z nutnosti v nemocnici platit, hlavu nelámou. „Opravdu nechápu, proč bych měl dávat další peníze, když si platím pojištění. Ať radši vymáhají dluhy od těch, co neplatí ani tam,“ zlobil se Ústečan, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Pár nezaplacených účtů prý doma má, platit ale nechce. Ochota lidí platit v nemocnicích a dalších lékařských zařízeních přitom rapidně klesla ve chvíli, kdy poplatky přestal proplácet krajský úřad. Ústecký kraj za pacienty, kteří o to požádali, platil v období od února 2009 do konce června 2010.

Kraj platil přes rok

„Za tu dobu jsme proplatili celkem 67 206 410 korun. V ústecké Masarykově nemocnici využilo veřejného příslibu 131 723 osob, za které kraj celkově zaplatil 8 858 150 korun,“ uvedla mluvčí ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Teď jsou na to ale Ústečané sami a platit se zdráhají. Krajská zdravotní jim to ale nehodlá trpět a vyšší dlužné částky vymáhá.

„V současné době také analyzujeme možnost prodeje pohledávek z neuhrazených regulačních poplatků,“ dodal Vondra. Ačkoli v kase společnosti kvůli dlužníkům chybí téměř čtrnáct milionů, chod nemocnic to podle Vondry neohrožuje. O tom, že by společnost peníze smysluplně využila, kdyby je měla, ale mluvčí nepochybuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?