Pacienti dostanou zpět miliony korun

5. 1. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
S velkým zájmem pacientů se setkalo vracení poplatků. Karlovarský kraj letos vyplatí pacientům zhruba osmnáct milionů korun za regulační poplatky zaplacené v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách, včetně soukromých.


Karlovarský kraj proplácel poplatky od února do září minulého roku jen v nemocniční lékárně karlovarské nemocnice, která je jediná, jejímž zřizovatelem je kraj.

Od září pak měli pacienti možnost si nechat poplatky zpětně proplatit i z ostatních 91 lékáren v Karlovarském kraji. O tom, že pacienti mají zájem, svědčí konkrétní čísla.

„V říjnu si regulační poplatky nechalo proplatit v krajských nemocnicích 67 procent pacientů, v krajské lékárně v Karlových Varech 82 procent pacientů a v léčebnách dlouhodobě nemocných 75 procent pacientů,“ řekla mluvčí kraje Andrea Bocková. Oslovení pacienti možnost využijí.

„Pokud nebude žádost zbytečně složitá, pošlu ji,“ konstatovala Květa Matějíčková ze Sokolova.
Od letošního roku se změnil celý systém proplácení poplatků tak, aby nebyl v rozporu s pohledem Ministerstva vnitra. Podobně jako je to v soukromých lékárnách, pacienti nejprve poplatek zaplatí a pak požádají dopisem o zpětné proplacení kraj.

Kraj má letos v rozpočtu na poplatky vyčleněno 20 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?