Pacienti hodnotí zdravotnictví stále hůř

12. 8. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti jsou se stavem zdravotnictví spokojeni méně než v letech minulých. A to přesto, že ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v lednu zavedl v ordinacích a v lékárnách regulační poplatky, jež měly zdravotní péči zkvalitnit. Vyplývá to z průzkumu skupiny GfK Praha, který specifikuje, že nejvíce si nemocní lidé stěžují na dlouhou dobu strávenou v čekárně...


Podle GfK je to problém hlavně větších měst s počtem obyvatel převyšujícím sto tisíc. „Prohlídka u gynekoložky mi pokaždé zabere minimálně půl dne, a to i přesto, že jsem objednaná na určitou hodinu, která není nikdy dodržena,“ říká Aneta z Pardubic. „Teď v létě tady navíc berou jen bez objednání, a to čekárna každý den doslova praská ve švech,“ dodává. Deník ale zjistil, že se návštěva lékaře neobejde bez dlouhého čekání ani v menších městech.

Málo doktorů, hodně pacientů

„Proti loňskému roku přitom počet osob, které navštívil ¨ y lékaře, klesl. A stejně tak klesl i počet návštěv lékaře na osobu,“ uvedla Olga Kopecká ze společnosti GfK. To potvrzují ostatně také údaje ministerstva zdravotnictví za první čtvrtletí letošního roku. Podle nich po zavedení poplatků nejvíce klesla návštěvnost pohotovostí, a sice o celých pětatřicet procent. Nejvíce poklesly návštěvy praktických lékařů v jižních a severních Čechách, ale třeba ve východních Čechách jejich počet stoupl. Vyhodnocení těchto údajů jenom potvrzuje, že věčný a nejbolestivější problém českého zdravotnictví - totiž nedostatek lékařůspecialistů - přetrvává. Jak Deník už několikrát informoval, nejhorší situace je u zubařů. „Čeští zubaři jsou přestárlí, třináct procent z nich je dokonce už v důchodovém věku. A noví přibývají jen velmi pomalu, fakulty jich ročně vyprodukují jen něco málo přes stovku,“ vysvětluje prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Náročný obor stomatologie stojí moc peněz, a ty nejsou. „Školy jsou tak nuceny přijímat jen velmi omezený počet studentů,“ dodává Pekárek. S nedostatkem ostatně souvisí i další důvod nespokojenosti pacientů, jímž je podle průzkumu GfK stále příliš dlouhé objednávání. „Přestože mám bolesti, moje zubařka mě objedná třeba i za týden. Na akutní případy se tady moc nehraje,“ potvrdil Deníku Filip z Prahy 5.

Lékaři se chovají lépe než dřív

Situace se podle průzkumu naopak zlepšila v chování lékařů a personálu k pacientům. Podle Gfk si pacienti pochvalují, že jsou dostatečně informováni o diagnózách, průběhu léčby i zákrocích. Ovšem ani to nedokázalo zlepšit celkovou známku, kterou si české zdravotnictví od pacientů vysloužilo. Letos ho jako ve škole ohodnotili trojkou (přesně číslem 2,9), v minulých letech skončilo lépe - mezi dvojkou a trojkou, konkrétně s číslem 2,6. Nejméně spokojení se stavem českého zdravotnictví jsou starší lidé, kteří bývají často a dlouho nemocní, a berou tím pádem i velkou spoustu léků. „Velmi nespokojení jsou lidé s vážným zdravotním stavem a lidé žijící na hranici životního minima,“ dodává senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková. Zaznamenali jste při svých návštěvách u lékaře za poslední půlrok změnu k lepšímu nebo naopak? Diskutujte a hlasujte na www.denik.cz/doktori.

POPLATKY NEVYŘEŠILY NEJVĚTŠÍ PROBLÉM - NEDOSTATEK SPECIALISTŮ

Pacientům vadí nejvíc:

- hodiny strávené v čekárnách

- dlouhé termíny objednávání

Nejspokojenější jsou s:

- chováním lékařů a personálu

- vlastní informovaností o léčbě a zákrocích

Celkovou spokojenost hodnotí školní známkou 3, české zdravotnictví je tedy jen dobré.

Počet návštěv lékaře klesá

% respondentů, kteří navštívili lékaře - počet návštěv na osobu

jaro 2007 - 74 % - 1,56

jaro 2008 - 63 % - 1,42

celkové hodnocení zdravotnictví

(1 = velmi spokojen, 5 = velmi nespokojen)

2006 - 2,6

2007 - 2,6

2008 - 2,9

Zavedením poplatků ve zdravotnictví Česko buduje systém, od kterého vyspělé státy v˙zahraničí ustupují. Tvrdí to Svaz Pacientů. Poplatky prý nefungují v˙USA, Německu ani v˙Holandsku. Podle ministerstva zdravotnictví Svaz pacientů srovnává nesrovnatelné.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt kontruje: „V USA žije velký počet nepojištěných lidí, proto je tam problémové zdravotnictví, které se s˙Českou republikou, ke musí mít zdravotní pojištění každý, absolutně nemůže srovnávat. A Německo má tak velké problémy, že není dobré se jeho vzorem řídit.

Zdenka Dvořáková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?