Pacienti nebudou platit od ledna poplatky u lékaře a za recept

7. 11. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti nebudou platit od ledna třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Vládní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění podepsal prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zůstane jen devadesátikorunová platba za pohotovost.


Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce ministerstvo zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Pravicová opozice naopak byla pro jejich zachování.

Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Vládní předloha zachovává pacientům nynější ochranné limity. Započítávat se do nich mají jen doplatky za léky.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). O jejich zrušení se už v minulosti neúspěšně pokoušely ČSSD a KSČM.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?