Pacienti podepisují petici proti Rathovi

24. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví je v krizi, hlásají letáky vyvěšené ve všech prostorách hranické nemocnice. Ta se připojila k celostátní protestní akci namířené proti současnému ministru zdravotnictví Davidu Rathovi...


Zatím petiční archy podepsaly stovky pacientů i lékařů. Někteří lékaři a zdravotníci se dnes vydali na demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze.

Zatím 1650 podpisů napočítali v hranické nemocnici na petici, kterou sestavil krizový štáb složený ze zástupců všech českých zdravotnických organizací a sdružení s výjimkou České lékařské komory. Přitom to není konečné číslo: další petiční archy stále leží na nemocničních odděleních či v ordinacích hranických lékařů.

„Přesný počet podpisů budeme znát na konci týdne, kdy celá akce končí,“uvedla asistentka ředitele hranické nemocnice Jitka Krejčí. V petici se píše: hrozí rozpad systému zdravotního pojištění a poskytování zdravotní péče a také omezení její dostupnosti, nebezpečná je i koncentrace moci a peněz v rukou Davida Ratha.

„Připojili jsme se k této petici, protože vyjadřuje i náš názor na současný stav českého zdravotnictví. Část lékařů i sester se chce navíc zúčastnit páteční demonstrace v Praze namířené proti aktivitám ministra Davida Ratha,“vysvětlil Aleš Kuča, primář operačních sálů z hranické nemocnice.

„Chodí to podepisovat spousta lidí, ať už pacienti, nebo personál. Někdo chodí cíleně, někdo se zase zastaví, když jde kolem na ošetření. Zájem je veliký,“ informovala zdravotní sestra na centrálním příjmu v hranické nemocnici, který je jedním z míst, kde se dá petice podepsat.

„Ani jsem se moc nerozmýšlel. Kvůli Rathovi by se mohlo stát, že by se celá zdejší oblast s 30 tisíci obyvateli ocitla bez dostupné zdravotní péče. Navíc, kolik lidí by přišlo o práci, kdyby zdejší nemocnici zrušili,“sdělil důvody, proč k petici přidal svůj podpis, jeden z pacientů hranické nemocnice František Václavík.

Nové Přerovsko

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?