Pacienti s roztroušenou sklerózou žádají pomoc v Evropě

23. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s roztroušenou sklerózou požádali kvůli problémům s nasazením biologické léčby o pomoc Evropskou platformu organizací pacientů s roztroušenou sklerózou (EMPS). ČTK to řekl prezident Unie Roska Karel Hrkal. Uvedl, že problémy s biologickou léčbou se táhnou od loňského jara a pacienti na ně opakovaně upozorňují.


Loni v červnu varovali, že čtyři z 15 center zastavila příjem nových pacientů, další tři se k tomu chystala. Dnes pohrozili žalobou pacienti teplického centra, peníze se našly.

Pacienti se podle Hrkala obávají, že do potíží se dostanou další centra. Na podnět Rosky svolala EMPS loni v listopadu do Poslanecké sněmovny k jednání o zajištění péče lékaře, pacienty, zástupce zdravotních pojišťoven a politiky. Politici prý nepřišli.

Účastníci zformulovali dotazy k zajištění léčby a dopis s dotazy poslali politikům. Mimo jiné se ptali, proč nejsou zváni k řešení organizace péče a jejího financování. Odpověď prý nedostali, proto dopis znovu pošle přímo EMPS ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Podle zjištění ČTK dopis na ministerstvo dosud nedorazil.

Unie Roska má v 37 regionálních organizacích 3500 členů, hájí podle Hrkala zájmy všech zhruba 18.000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Na Rosku se tedy s žádostí o pomoc mohou přihlásit i nečlenové.

Ročně je nemoc zjištěna u 1000 lidí, biologické léky jsou vhodné pro zhruba 800 z nich. Pacienti se obávají, že když se jejich léčba bude oddalovat, zhorší se jim zdravotní stav rychleji a oni skončí na vozíku.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod ČTK řekl, že je v kompetenci nemocnic, v jaké fázi choroby pacienty do léčby zařadí či vyřadí. Zdůraznil, že pokud se na VZP obrátil pacient, že v některém centru mu odmítli kvůli nedostatku peněz léčbu, VZP mu doporučila jiné pracoviště. Opakovaně se prý klient už neozval.

Podle zdroje ČTK k problému s financováním přispívá hlavně to, že centra nechtějí vyřazovat pacienty, jimž už biologická léčba nepomáhá.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že do specializovaných center, což jsou vedle center pro pacienty s roztroušenou sklerózou také třeba centra pro léčbu rakoviny, šlo loni přes osm miliard korun. Letošní úhradová vyhláška navyšuje počty pacientů centrové péče o deset procent.

Výhodnost biologické léčby dokládají propočty, podle nichž náklady na pacienta v počátečním stadiu nemoci při podání biologické léčby jsou za rok 280.000 korun, na pacienta s těžkým postižením 710.000. Přitom ten druhý biologickou léčbu nemá, v pokročilém stadiu neúčinkuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?