Pacienti se brzy dočkají, ceny léků mají být nižší

14. 11. 2008 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti by měli za některé léky už brzy platit méně. Tuto změnu přinese srovnání cen léků v naší republice s cenami v jiných zemích Evropy, které začal připravovat Státní ústav pro kontrolu léčiv...


Důležité je, že zdravotní pojišťovny v tomto případě úhrady nesnižují.

„Vůbec nic takového o snížení cen u léků jsem neslyšela. Samozřejmě bych to uvítala. Za léky dávám přibližně tisíc korun za dva měsíce. Léky ale nemají všude stejnou cenu. Myslím si, že by měla být jednotná ve všech lékárnách za každý přípravek,“ míní Jaroslava Skálová z Písku. „Státní ústav pro kontrolu léčiv už několik měsíců porovnává ceny, ptá se výrobců, proč někde jsou ceny vyšší. Každá země má ale jinou politiku, problematika cen je tedy složitější. Někde dotují jiné léky, jinde mají jinou výši doplatků. Řízení s výrobci budou probíhat i nadále,“ říká majitel lékárny U sv. Anny v Písku Marek Bárta.

Jak dodal, než výsledek procesu vedoucího ke snížení ceny léků pozná zákazník, může trvat několik měsíců. Prozatím se bude prodávat to, co je na skladě, za dosavadní ceny. „Nové, nižší ceny budou platné až pro léky, které výrobce do tržní sítě dodá po 1. listopadu. A týká se to hlavně těch přípravků, u kterých jsou vyšší doplatky,“ poznamenal majitel lékárny U sv. Anny.

„Jednací řízení začalo počátkem listopadu, pár měsíců pak trvá případné odvolací řízení. Některé firmy, kde se více doplácelo, už šly s cenou dolů. Důležité je, že zdravotní pojišťovny nesnížily úhradu. Prozatím vždy za snížením ceny přípravku následovalo snížení úhrady pojišťovny, takže pro zákazníky se vlastně nic nezměnilo, zaplatil stejně,“ vysvětluje Marek Bárta.

Pokles cen léků:

Úspory ve výši téměř 3 miliard korun přinese snížení maximálních cen u léčivých přípravků, které připravil Státní ústav pro kontrolu léčiv společně s ministerstvem zdravotnictví. Tato opatření se dotknou téměř 3 tisíc léčivých přípravků, zejména protinádorových léků a přípravků na tlumení bolesti.

Zdroj - Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zlata Měchurová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?