Pacienti z Benešovska kvůli magnetu už cestovat nebudou

21. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
I když v posledních letech plynuly ze Středočeského kraje do rozvoje nemocnice v Benešově desítky milionů korun, k dohnání ostatních krajských ústavů stále něco chybí. Jen Benešov totiž svým pacientům nenabízí vyšetření magnetickou rezonancí. Tento nedostatek by se ale měl nejspíš už hodně brzy změnit.


„Rádi bychom přístroj pořídili pro benešovskou oblastní nemocnici ještě letos,“ přeje si ředitel nemocnice Petr Hostek.

Letošní zajištění magnetu ale neznamená, že přístroj začne sloužit ještě tento rok. I tak se ale rýsuje naděje, že pacientům odpadne už brzy zdlouhavé a pro někoho i nákladné cestování do soukromého ambulantního zařízení v Praze Chodově nebo krajských nemocnic v Příbrami, Kolíně či jihočeském Táboře. Nákup magnetu a stavební práce pro jeho umístění přijdou na 30 milionů. Přesnou cenu ale určí výsledek výběrového řízení, které benešovský ústav vypíše.

„Všechno další závisí na penězích a také záměrech Středočeského kraje, našeho majoritního akcionáře,“ připomněl Petr Hostek. „Jsem ale přesvědčen, že po zásadním rozvoji a modernizaci všech ostatních nemocnic kraje, by teď bylo dobré investovat i do benešovské. Pevně věřím, že tomu tak bude a já pro to udělám maximum,“ slíbil ředitel nemocnice.

K tomu, aby magnet mohl pomáhat i v Benešově však nemocnice musí splnit ještě několik zásadních podmínek. Především musí mít na tuto péči smlouvu se zdravotními pojišťovnami. S tou největší, VZP, už jednání probíhají a jsou prý na dobré cestě.

„Máme příslib, že nám vyšetřování magnetickou rezonancí největší pojišťovna v Česku bude hradit. Samozřejmě jednáme i s dalšími pojišťovnami,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie Petr Hostek.

Dalšími podmínkami pro spuštění magnetu v Benešově je také kladné stanovisko odborné lékařské společnosti a podpora přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví ČR. Benešovská nemocnice už žádosti k uvedeným institucím odeslala. Komise se sejde a rozhodne do poloviny listopadu.

Anito ale nejsou stále ještě poslední kroky,na jejichž konci začne montáž přístroje. Do konce měsíce odešle nemocnice žádost a projekt na Středočeský krajský úřad, pro přidělení dotace z Regionálního operačního programu (ROP).

„Pokud to vyjde, zajistí ROP osmdesát procent krytí z celé ceny tohoto projektu,“ spočítal ředitel nemocnice.
Z celkové předpokládané částky 30 milionů korun bez DPH,by zhruba šestina měla stačit na stavební práce a úpravy.

Další nezbytnou podmínkou fungování pracoviště magnetické rezonance je jeho personální zajištění. Nemocnice Rudolfa a Stefanie má už nyní předběžně nasmlouvané lékaře, kteří budou zajišťovat odbornou kvalitu i kapacitu nového pracoviště.
Samotné zahájení stavebních prací může nemocnice spustit po splnění všech shora uvedených náležitostí.

„Předpokládám, že do konce prvního pololetí příštího roku se nám podaří celý projekt realizovat a zkolaudovat,“ dodal ředitel benešovské nemocnice Petr Hostek.

Magnetickou rezonanci pak pacienti najdou v pavilonu chirurgie v suterénu poblíž rentgenů.
Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov poskytuje zdravotní péči zhruba 150 tisícům lidí a v létě je toto číslo ještě vyšší. Z toho vyplývá, že magnet je pro tak velké množství pacientů velmi důležitý a zásadní. Magnetická rezonance má totiž velice široké spektrum využití od chirurgie, přes onkologii až po kardiologii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?