Pacienti z Brna si operatéra vyberou jen ve Fakultní nemocnici

5. 6. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno jako jediná ve městě nabídne od konce června pacientům možnost vybrat si za poplatek konkrétního lékaře k operaci. Ostatní zařízení čekají na zájem a reakce pacientů, novinku zatím nezavádějí. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.


Zaplatit si za vybraného lékaře je podle ministerstva zdravotnictví pro nemocnice nabídka, kterou mohou využít jako konkurenční výhodu. Ve Fakultní nemocnici Brno zatím nevědí, jak konkrétně bude novinka fungovat. „Připravujeme zázemí a výběr vhodných lékařů. Předpokládáme, že na konci června by tato možnost měla být zavedena do provozu,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Ostatní nemocnice v Brně novou nabídku ministerstva zdravotnictví zatím nevyužijí. „U pacientů jsme už dříve zjišťovali, zda by o tuto možnost měli zájem, a zjistili jsme, že ho nemají,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková. Dodala, že kdyby pacienti službu vyžadovali, nemocnice je připravená o ní znovu uvažovat a případně zavést.

Podobně se k novince staví Úrazová nemocnice na Ponávce. „K nám vozí spíše akutnější případy, tím je to u nás trochu jiné. Pokud budou pacienti chtít, abychom jim za poplatek domluvili nějakého pana doktora, tak to zvážíme,“ řekl ředitel Karel Doležal s tím, že zatím nemocnice tuto možnost nenabídne.

Podle ředitele nemocnice Milosrdných bratří Josefa Drbala není možnost plateb dobrou cestou. „S ohledem na to, jaké operace zde děláme, zatím novinku nezavádíme a necháváme režim pro všechny pacienty stejně. Myslím, že toto je systém, který je na začátku. Má to vazbu ke specifickým zákrokům, například k těm s dlouhými pořadníky,“ řekl Drbal s tím, že U Milosrdných bratří pacienti na zákroky příliš dlouho nečekají.

K novince se staví odmítavě i někteří lékaři, například chirurg Daniel Rychnovský (KDU-ČSL), který chce kandidovat na senátora. „Míchají se tu dohromady privátní a veřejný sektor. Ve veřejném sektoru mají všichni stejná práva a možnosti, peníze by v něm neměly hrát roli. Jak budou lidé zjišťovat, kdo je jaký operatér, a kdo bude určovat pořadí pacientů?“ poukázal na nejasnosti Rychnovský. Novinku zhodnotil jako nesystémovou a ukvapenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?