Pacienty deptá úroveň některých nemocnic

26. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"MZ o stížnostech ví," řekl mluvčí Černý. Přesto však nemíní pro změnu situace nic dělat, neboť podle něj lze hodnotit stav českých nemocnic z tohoto hlediska jako "velmi vysoký evropský i světový standard...


Praha/Domažlice - Prostředí v některých nemocnicích je špatné. Noční můrou jsou mnohalůžkové pokoje, okny táhne, záchody zapáchají, jídlo nestojí za nic. Psychika pacientů v takovém prostředí často utrpí závažné šrámy.

„Existují gynekologická oddělení, kde jsou pacientky vyšetřovány tak, že je na ně vidět oknem z protější budovy. Víme o oddělení intenzivní péče, kde se pacienti různého pohlaví navzájem pozorují při mytí, převlékání,“ uvádí předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková.

Podobné nedostatky znají nemocní například i v domažlické nemocnici.

„Nedostatečné je sociální zázemí pro personál a především pro pacienty,“ potvrzuje ředitelka Alena Výrutová.

„Jedno WC pro 26 lůžek, stejný počet pacientů na sprchu. Chybějí malé pokoje, nemocní nemají prakticky žádné soukromí.“ Seznam by prý mohl být delší, protože hlavní nemocniční budova pochází z třicátých let minulého století.

„Mezi nemocnicemi zejí propastné rozdíly. Jsou zařízení, která převyšují i průměr Evropské unie, například nemocnice břeclavská nebo v Mladé Boleslavi. Ta svou úrovní šokovala i delegaci německé lékařské komory. Jiné by ale mohly úspěšně hrát ve válečných filmech. Tak mi připadá například nemocnice v Mělníce,“ uvádí prezident lékařské komory David Rath.

„Ministerstvo zdravotnictví o stížnostech ví,“ řekl mluvčí Otakar Černý. Přesto však nemíní pro změnu situace nic dělat, neboť podle Černého lze hodnotit stav českých nemocnic z tohoto hlediska jako „velmi vysoký evropský i světový standard.“

Ředitelé nemocnic se brání tím, že na úpravy nemají peníze, například kvůli neustálému zvyšování mezd. Už několik let starý je návrh, podle něhož by si lidé v nemocnicích připláceli denně na stravu a hotelové služby, jako je čisté prádlo a podobně, které se platí ze zdravotního pojištění. Pacienty by to stálo desítky korun denně. Návrh se však nepodařilo prosadit a ministr Bohumil Fišer podobné připlácení odmítá.

Ve vyspělých zemích je obvyklé, že zdravotní pojišťovny přímo ve smlouvách s nemocnicemi stanovují i požadavky na hygienu a na veškeré prostředí, v němž nemocní pobývají. Například ve Francii platí, že standardní ubytování v nemocnici znamená maximálně dvě lůžka na pokoji.

RADKA WALLEROVÁ, STANISLAV ANTOŠ, Plzeňský deník, 26.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?