Pád rentgenu na pacientku způsobila mechanická závada

19. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Loňský pád rentgenu na pacientku v ústecké Masarykově nemocnici způsobila mechanická závada na zařízení. Žena následkům zranění na místě podlehla.


Řekl to mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá, Ivo Chrástecký. Případem se dál zabývá policie, čeká na znalecké posudky.

Nečekaně uvolněný zářič spadl na osmdesátiletou pacientku při standardním vyšetření loni v říjnu. Přes okamžitou pomoc zdravotníků seniorka zemřela. „Krajská zdravotní může potvrdit, že šlo o mechanickou závadu v tubusu rentgenu. Příčinou vzniku mechanické závady se nyní zabývá znalecký ústav jmenovaný policií,“ uvedl Chrástecký. Místnost, kde se rentgen nacházel, policie podle Chrásteckého před týdnem odpečetila, a je tak volně přístupná.

Pád rentgenu vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. „Předmětný rentgenový přístroj byl minulý týden rozebrán a jeho části odeslány k dalšímu zkoumání,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Vyšetřování nešťastné události potrvá podle kriminalistů týdny, možná měsíce.

Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel loni 21. června, byl bez závad. Vedení nemocnice nechalo okamžitě odstavit i druhý přístroj stejného výrobce.

Odstavený přístroj už společnost nahradila v prosinci. Pořídila rentgen od jiného výrobce, který splňuje nejpřísnější bezpečnostní kritéria. Devět milionů na něj uvolnil jediný akcionář společnosti, kterým je Ústecký kraj. Společnost plánuje nákup ještě jednoho zařízení, které by mělo nahradit přístroj, který spadl na pacientku. „Pořízení nového rentgenového přístroje je zařazeno do plánu nákupu zdravotnické přístrojové techniky Krajské zdravotní pro letošní rok,“ dodal Chrástecký.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?