Pandemie nikde, stát vakcíny dál kupuje

14. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli nezájmu o očkování většina vakcín proti H1N1 zbývá. Vysoký úředník EU tvrdí, že za pandemií stojí lékárenská lobby.


Panika kolem prasečí chřipky byla zbytečná. Ukazuje se, že katastrofické scénáře, jak je odborníci vykreslovali už od podzimu, se ani zdaleka nenaplňují. A vysoký úředník EU říká, že celá pandemie je výmysl farmaceutických firem.

Ještě v polovině října přitom hygienici i zdravotníci upozorňovali, že Česko čeká devadesát dní trvající pandemie viru H1N1, která by měla kulminovat během Vánoc. A že zemřít by mohlo až deset tisíc lidí.

Ve vládním pandemickém plánu se mluví až o třech milionech nemocných a kvůli zmutovanému chřipkovému viru rokovala i Bezpečnostní rada státu. Hlavní hygienik Michael Vít odhadoval, že kvůli vlně prasečí chřipky Česku poklesne ekonomická výkonnost až o 1,5 HDP.

Nic z toho se nestalo. Pandemie do Česka vůbec nedorazila. Počet potvrzených nemocných ke včerejšku činil 2308 nakažených a počet úmrtí se dostal k číslu 77. Během Vánoc nejenže nepřišla očekávaná špička pandemie, ale šíření viru naopak zpomalilo.

„Je to mimo jiné tím, že lidé o svátcích nechodili do škol ani do práce a necestovali tolik MHD,“ vysvětluje Milan Kubek, předseda České lékařské komory.

Ministerstvo zdravotnictví má teď co vysvětlovat. Speciálně kvůli prasečí chřipce totiž loni nakoupilo pět set tisíc balení antivirotik Relenza za 170 milionů korun. Pacienti jich ale potřebovali zatím ani ne půlku, přesně dvě stě tisíc balení.

Tisíce vakcín ani nevybalili

A především: milion dávek vakcín proti prasečí chřipce, za které ministerstvo utratilo více než 180 milionů korun, zůstává také ležet ladem. Lidé je nechtějí, protože vedlejších účinků vakcinační látky se bojí víc než nemoci samé.

Přestože do Česka už od dodavatele dorazilo 230 tisíc dávek vakcíny, očkovat se nechala jen čtvrtina těch, pro které byly určeny. K 7. lednu injekci dostalo 55 436 Čechů.

„Za to, že o vakcíny není zájem, může i negativní kampaň v médiích. Přitom se ukázalo, že obava z negativních vedlejších účinků je zbytečná. U nikoho se neprojevily,“ upozornila už před časem ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo dát neupotřebené vakcíny dalším skupinám pacientů, s nimiž se v původním plánu nepočítalo.

Některé země, například Srbsko, Německo nebo Francie, už se rozhodly pro zjevný nezájem poslední dávku vakcín zrušit, a část peněz tak ušetřit. Česko to ale neudělá. „I nadále budeme odebírat objednané vakcíny. Neexistuje důvod, proč bychom měli očkování přerušovat,“ řekl včera HN mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

"Celá pandemie je lobbing"

O ekonomické pozadí paniky kolem prasečí chřipky už se začínají zajímat i vrcholoví úředníci EU. Šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg v britském listu Daily Mail prohlásil, že Světová zdravotnická organizace (WHO) před půl rokem vyhlásila celosvětovou pandemii prasečí chřipky po tlaku lobbistů z farmaceutických firem.

Ty prý chtěly zakázky na vakcíny. Odůvodnil to tím, že počty nakažených a nemocných ani zdaleka nedosáhly původních odhadů. „Je to jeden z největších zdravotních skandálů století,“ řekl Wodarg a pandemii označil za „falešnou“.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo zde:
http://hn.ihned.cz/c1-39885160-pandemie-nikde-stat-vakciny-dal-kupuje

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?