Panika je zbytečná, vakcína je bezpečná

26. 11. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vakcína, která způsobila prudké alergie u některých očkovaných v Kanadě, byla vyrobena v Kanadě a do Evropské unie se vůbec nedováží. ČR ji má z výrobního závodu v Drážďanech," říká v rozhovoru ministryně zdravotnictví.


MINISTRYNĚ ZDRAVOTNICTVÍ DANA JURÁSKOVÁ PRO PRÁVO:

V Kanadě vakcína proti prasečí chřipce způsobila u některých pacientů prudké alergie. Je vakcína, kterou se očkuje proti prasečí chřipce v ČR, bezpečná?

Bezpečná je. Česko ji má od stejného dodavatele, ale z jiného výrobního závodu. Vakcína, která způsobila prudké alergie u některých očkovaných v Kanadě, byla vyrobena v Kanadě a do Evropské unie se vůbec nedováží. ČR ji má z výrobního závodu v Drážďanech. Navíc v Evropě bylo očkováno pět miliónů lidí touto vakcínou a bez závažných vedlejších účinků. I tak denně vše bedlivě sledujeme.

Takže se lidé nemusejí bát vakcíny?

Ne. Nevylučuji ale, že u některých může dojít k drobným komplikacím v podobě zarudnutí místa vpichu nebo i krátkodobě zvýšené teploty. Jsou to běžné průvodní jevy každé vakcinace.

Přesto atmosféra ve společnosti je vzhledem k prasečí chřipce hodně vypjatá.

S ohledem na průběh onemocnění, kdy víme, že je poměrně lehký a jsou pouze jednotky pacientů s vážnými komplikacemi, je nálada kolem tohoto onemocnění ve společnosti neodpovídající. Kolem prasečí chřipky je zbytečná panika.

Lékaři ale požadují, aby stát převzal odpovědnost za případné závažné nežádoucí účinky vakcíny. Ministerstvo je zatím velmi obecně deklarovalo. Můžete je rozvést?

Ano. Stát přebírá odpovědnost za nežádoucí účinky vakcinace, pokud půjde o vakcinaci ve zdravotnickém zařízení, které je k tomu oprávněné. Za druhé, že bude prokázáno, že schválená očkovací látka byla použita plně v souladu s tím, jak použita být měla, a konečně za třetí, že nárok není kryt z pojištění zdravotního zařízení. V takovém případě poskytne stát zdravotnickému zařízení právního poradce a v případě rozsudku u soudu bude krýt i finanční nároky poškozeného.

Měli by pacienti v případě vakcinace být lékařem předem poučeni?

Rozhodně. Doporučuji, aby podepisoval tzv. informovaný souhlas. V případě, že odmítne vakcínu, lékař by to měl zanést do jeho zdravotní dokumentace a pacient tento zápis podepsat. Je to ochrana obou.

Bojíte se vy sama vakcíny proti prasečí chřipce jako někteří občané, kteří mají být očkováni?

Ne. Nechala jsem se očkovat proti sezónní chřipce a dělám všechna běžná opatření, abych neonemocněla.

Jaká?

Snažím se jíst zdravě, dodržuji pitný režim, kde mohu, myji si ruce, chráním si ústa při kašlání.

A neřekla jste, že se nebojíte chřipky a vakcinace, jenom proto, abyste uklidnila veřejnost?

Ne. Osobně jsem nerada nemocná. Chřipka není příjemné onemocnění.

A kdy se necháte očkovat proti prasečí chřipce?

Bude to ve chvíli, kdy bude očkována kritická infrastruktura, tedy lidé, kteří zajišťují chod státu. Tedy až poté, co budou očkováni chroničtí pacienti a zdravotníci.

Naléhali na vás třeba členové vlády nebo poslanci či senátoři, aby i oni dostali vakcínu, protože pokud nejsou zařazeni do seznamu, nedostanou se k ní?

Neznamenala jsem žádný takový tlak.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?