Paradox: Díky pokrokům medicíny přibývá pacientů

23. 10. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Obnova přístrojů, jaká nemá za 30 let existence oddělení obdoby. Tak zhodnotil novinky v přístrojovém vybavení Miroslav Ryba, primář oddělení nefrologie a dialýzy Krajské nemocnice v Liberci. A podle svých slov je velice rád, že se díky evropským dotacím podařilo přístrojové vybavení oddělení výrazně zmodernizovat.


„Pacientů u nás přibývá, a to zejména v důsledku pokroku medicíny, kdy se prodlužuje život kardiakům a diabetikům, kteří se s potížemi, s nimiž jim dokážeme pomoci, setkávají nejčastěji,“ vysvětlil Miroslav Ryba.

Liberecké oddělení nefrologie a dialýzy zajišťuje spádově péči pro přibližně 240 tisíc obyvatel. K dispozici má dohromady 18 lůžek a křesel, na kterých se v současné době střídá 108 pacientů na hemodialýze a dochází sem téměř stovka pacientů s transplantovanou ledvinou.

Pro pacienty znamená pořízení dvaceti nových dialyzačních monitorů, 8 polohovacích lůžek a dvou dialyzačních křesel vyšší bezpečnost, možnost sledování účinnosti léčby online při samotné proceduře a výběr možností dialyzačních metod.

„Pro zdravotní sestry pak snadnější obsluha přístrojů, možnost užití pacientských karet, které zaznamenávají údaje o proběhnuté léčbě,“ upřesnil Miroslav Ryba.

Modernizace přístrojů má pro nemocnici v neposlední řadě i ekonomický přínos. Jak totiž primář dodal, díky novému vybavení si mohou sami online vyrábět infúzní roztoky, což znamená jejich úsporu v řádech několika tun. Kromě jiného pak zmínil i časovou úsporu pro personál.

Jaké novinky pro pacienty přichystalo urologické oddělení si přečtěte v pondělním vydání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?