Pardubická krajská nemocnice má novou pitevnu

2. 11. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice má novou pitevnu, jednu z nejmodernějších v České republice. Rekonstrukce stála přibližně šest milionů korun.


Stavební úpravy doplnilo moderní vybavení samotné pitevny i laboratorního zázemí, uvedla Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů pardubického hejtmanství.

Pitevna před rekonstrukcí pracovala v nouzových podmínkách. Jeden pitevní stůl už prakticky nefungoval, opakovaně se musely řešit technické problémy a poruchy. Lékaři mají nyní k dispozici tři nové pitevní stoly s obvodovým odsáváním a zdvihem. Obměnilo se i další vybavení pitevny a přístroje v laboratořích. Novinkou jsou dva mikroskopy, z nichž jeden má zabudovanou kameru.

Velkým posunem vpřed je podle Novákové také nová vzduchotechnika, která eliminuje veškeré pachy. Výraznou modernizací prošlo osvětlení po instalaci světel s vysokou intenzitou, k dispozici je pojízdný rentgenový přístroj. Už před časem byly na pracovišti instalovány nové chladicí boxy pro těla zemřelých a rozšířila se jejich kapacita na současných 50 míst.

Část peněz na přestavbu nemocnice získala z programu ministerstva zdravotnictví, část přidal Pardubický kraj. V pardubické nemocnici se ročně provádí více než 1200 soudních a zdravotních pitev.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?