Pardubicko přestává hradit lidem poplatky

2. 6. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubicko je prvním krajem v republice, který po volbách přestává proplácet regulační poplatky za pacienty. A to ode dneška. Sdělila to mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.


„Úhradu poplatků za pacienty formou darů kraj vždy považoval za dočasné sociální opatření. Očekával totiž, že Sněmovna přijme takovou legislativu, která povede ke zrušení povinnosti pojištěnců hradit poplatky. Vzhledem k povolební situaci lze předpokládat, že poslanci tento problém rychle nevyřeší,“ uvedla.

Evropská komise (EK) považuje proplácení poplatků kraji za diskriminační. Řekl to včera místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom. Podle EK může jejich proplácení představovat nedovolenou veřejnou podporu.

Jak zareagují ostatní kraje, bude jasnější po pátku, kdy se na téma poplatků sejdou v Praze hejtmani z ČSSD. Sociální demokraté však po volbách naznačovali, že při pravostředové vládě proplácení možná skončí.

„Pokud bude mít ČR pravostředovou vládu disponující parlamentní většinou, je zřejmé, že vyvine tlak na kraje, aby přestaly poplatky proplácet. Nyní je předčasné hovořit o ukončení poskytování darů. Mohu však potvrdit, že budu usilovat o koordinovaný a společný postup krajů v této záležitosti,“ uvedl včera na svém webu jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Kraje hradí poplatky různou formou, například jako dar či zpětnou úhradou, většinou od února loňského roku. Kvůli jejich proplácení vedlo s osmi kraji ministerstvo vnitra správní řízení, neboť považovalo způsob proplácení za nezákonný. Letos na jaře ho však ministerstvo přerušilo do vyjádření Ústavního soudu.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?