Pardubický kraj přidá peníze na mzdy lékařů záchranky

23. 9. 2011 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj ze svého doplatí mzdy lékařům krajské zdravotnické záchranné služby. Závazek zvýšení i jejich platů vyplývá z memoranda, které podepsaly ministerstvo zdravotnictví a Lékařský odborový klub. Vyhláška ministerstva zdravotnictví však podle kraje s penězi na navýšení mezd lékařů-záchranářů na rozdíl od nemocničních lékařů nepočítá. Krajští radní proto schválili navýšení provozního příspěvku záchrance o 7,122 milionu korun, informovala mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.


„Zdravotnická záchranná služba stejně tak jako ostatní zařízení zvýšila od března platy svým lékařům, avšak od pojišťoven tento příspěvek nedostává,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD). Dotace je jednorázová, podle Tauberové bude v dalším roce záležet na postoji ministerstva a pojišťoven.

Doktorům ze záchranek nová úhradová vyhláška platy od března nezvýšila. Navýšení o 5000 až 8000 korun měsíčně jim stejně jako nemocnicím garantuje memorandum, které na závěr odborové akce Děkujeme, odcházíme podepsali ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a šéf lékařských odborů Martin Engel. Ministerstvo však navýšení pro záchranáře do vyhlášky nezapracovalo.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň již dříve uvedl, že navýšení platů lékařů v záchranných službách nemůže být financováno stejně jako u nemocnic, tedy pouhým navýšením úhrad od pojišťoven, neboť pojišťovny se na úhradách pro záchranky podílejí jen zhruba do dvou pětin a tři pětiny peněz mají záchranky z rozpočtu kraje, kterému posílá stát peníze z výběru daní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?