Paroubek je pro Rathův plán: Pojišťoven je moc, místo deseti by stačily dvě

5. 5. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiří Paroubek chce v budoucnu radikálně snížit počet zdravotních pojišťoven: z deseti na dvě až tři. Šéfové pojišťoven i ministerstvo zdravotnictví jsou proti. Předseda ČSSD chce v budoucnu namísto nynějších zhruba deseti zdravotních pojišťoven jen dvě nebo tři. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci. Reagoval tak na záměr středočeského hejtmana Davida Ratha, o kterém jako první informovaly Hospodářské noviny...


Rath chce sloučit všechny pojišťovny do jedné. Mimo jiné prý kvůli tomu, že se chovají stejně ve správních řízeních kvůli údajnému nevybírání poplatků.

Paroubek tvrdí, že za plánem na slučování není msta za přístup pojišťoven k poplatkům, to samé prý říkal již ve svých veřejných vystoupeních například před minulými parlamentními volbami. Podle něj sloučením ušetří pojišťovny miliardy korun na provozních nákladech a platech manažerů. „Budeme se snažit snížit režii,“ řekl.

Ministerstvo i ředitelé pojišťoven proti

Ředitelé pojišťoven, které HN oslovily, ale míní, že soutěžní prostředí systému šetří více peněz, než když bude na scéně jedna nebo dvě pojišťovny.

Jedna platebna existuje například v Anglii. „Zatímco u nás se za provoz utratí 3,2 procenta vybraných peněz, v Anglii na provoz připadne 4,5 procenta pojistného,“ říká ředitel Metal Aliance Vladimír Kothera. Nápad se nelíbí ani ministerstvu zdravotnictví.

Podle Ratha výtky ředitelů pojišťoven nelze brát vážně. „Já být ředitelem malé pojišťovny, tak také křičím. Když přijdete o nějakých 150 tisíc měsíčně a navíc se nepředřete, tak je jasné, že se vám slučování nebude líbit,“ tvrdí.

Rath je podle Paroubka nejkvalifikovanějším člověkem v oboru a ve vládě vedené ČSSD by byl, pokud o to bude sám usilovat, zřejmě šéfem právě resortu zdravotnictví. Tím by se možnost radikálního snížení počtu pojišťoven stala velmi aktuální.

Vlajkové téma ČSSD

Zrušení poplatků ve zdravotnictví bylo vlajkovým tématem, s kterým ČSSD na podzim vyhrála krajské volby. Následně hejtmani této strany začali pracovat na tom, jak vybírání poplatků v zabránit.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

iHNED.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?