Paroubek: Kvůli lékům jsem zákon neporušil

16. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Jiří Paroubek ve středu odmítl obvinění ODS, že on a ministr zdravotnictví David Rath kvůli zastavení dodávek léků do tři státních nemocnic porušují zákon. "Chtěl bych se zeptat pana Topolánka, zda by byl rád, kdyby nemocnice byly bez léků. My neustoupíme vydírání distributorů," prohlásil Paroubek...


Popřel tak obvinění ODS

Reagoval tak na Topolánkova slova, že Paroubek a Rath svou výzvou nemocnicím, aby odebíraly léky od jiných distributorů než těch, kteří jim dodávky léků zastavili, porušují zákon a nabádají k trestnému činu.

Jak jsme již uvedli, od čtvrtka velkodistributoři léků sdružení v Asociaci velkodistributorů léčiv (AVEL) zastavili dodávky léků do státních fakultních nemocnic Bulovka a Thomayerova v Praze a U sv. Anny v Brně. Dohromady mají dluh u dodavatelů 400 miliónů korun. Dodávky léků jim obnoví, až peníze zaplatí.

„Zaplatíme, co je třeba“

Topolánek připomněl, že neplacení závazků v termínu je protiprávní a nelegální. Paroubek včera po zasedání vlády ale naznačil, že vláda pomůže nemocnicím splatit dluh vůči distributorům léků. „V krátké době zaplatíme, co je zaplatit potřeba,“ uvedl premiér s tím, že kabinet se tím bude zabývat na svém příštím zasedání.

Podle Topolánka tím, že Rath nabádal nemocnice, aby braly léky od jiného dodavatele, „dopustily by se naplňování skutkové podstaty trestného činu upřednostňování věřitele“.

Rath totiž již včera oznámil, že má firmu, která by uvedeným nemocnicím léky dodávala. Má jít o Stylmed H, a. s., která je napojena na jednu státní nemocnici.

Zastavení dodávek léků ministr označil za vydírání a domnívá se, že ze strany distribučních firem může jít i o trestný čin obecného ohrožení.

Paroubek k tomu po zasedání vlády dodal, že distributoři, kteří dodávky zastavili, „nebudou mít akorát kšefty. To je celý jejich problém.“ Podle něho se to jen stěží bude líbit zahraničním centrálám distributorských firem.

Rath se chce obrátit právě na tyto zahraniční centrály s tím, zda takové chování považují za správné. „Budu žádat, aby z toho vyvodily důsledky vůči českému vedení těchto dceřiných společností, které odstřihlo některé nemocnice od léků.“

Václav Pergl, Oldřich Danda, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?