Paroubek ostře viní spolustraníky z chyb

8. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokles preferencí soc. dem. zneklidnil premiéra a volebního lídra ČSSD Jiřího Paroubka a přiměl ho k razantnímu postupu. Po včerejším návratu z Jižní Ameriky rozebral důvody a pustil se do kritiky lidí, kteří podle něj chyby zavinili...


Zkritizoval mj. Ratha, Tvrdíka a regionální politiky

Co nejdříve se chce s vedením, volebními lídry i manažery své strany poradit, jak nepříznivý vývoj zvrátit.

První příčinou klesající obliby ČSSD jsou podle Paroubka nepopulární kroky ve zdravotnictví, které sice, jak uvedl, potřebuje zásadní změny, ale dosavadní opatření se odrazily na popularitě soc. dem.

Například úhradovou vyhlášku, která bude dodatečně k 1. dubnu změněna ve prospěch lékařů, nazval „technokraticky správnou, ale politicky necitlivou“.

Tím poprvé veřejně varoval ministra Davida Ratha, jenž svou razancí v resortu sjednotil vedení většiny lékařských organizací v odporu proti krokům ČSSD.

„Od ministra zdravotnictví očekávám v této chvíli osobní inspekci nad lékovou vyhláškou platnou od 1. března, odstranění jejích případných tvrdostí,“ uvedl dále Paroubek. Projednávání zákona o neziskových zdravotnických zařízeních umožnilo podle premiéra ODS a KDU-ČSL rozehrát hru o „rušení nemocnic“ soc. demokracií.

„Obyčejný občan byl frustrován sice virtuální realitou, o to však účinněji,“ napsal premiér. Paroubkovu kritiku si vysloužil volební štáb ČSSD, který vede z premiérova podnětu Jaroslav Tvrdík.

Štáb podle Paroubka zatím nedokázal dokonce vymyslet témata volební kampaně. „Vše se děje ad hoc, v zásadě nahodile,“ postěžoval si premiér.

Politické chyby našel i u sebe, především prý nezvládl vysvětlit situaci okolo bývalého náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila. Paroubek píše, že za propadem preferencí stojí i pasivita regionálních představitelů ČSSD: „Regionální funkcionáři někdy jakoby nechápou, že politické pozice ve městech, regionech a ústředí jsou spojené nádoby. Jinak řečeno, nebude-li ČSSD ve vládě, ztratí řadu pozic i funkcionáři dole.“

S paušálním hodnocením regionů beze zbytku nesouhlasil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „To se nedá takto generalizovat, některé krajské a okresní organizace by ale měly výrazně přidat,“ odpověděl včera Právu Sobotka na otázku, zda se podle jeho soudu nenechávají regionální organizace ČSSD jen vléci stranickým centrem.

Další příčina odlivu voličů vězí podle premiéra v médiích: „Mladá fronta Dnes, Lidové noviny spolu s jednotlivými novináři v dalších médiích produkovali vůči ČSSD jednu aféru za druhou.“ Paroubek se pustil i do politických soků. Na včerejší tiskové konferenci vyzval šéfa Strany zelených Martina Bursíka, aby jasně řekl, kam jeho strana směřuje. Bursík se podle Paroubka před takovou otázkou „schovává jako pštros“.

„Kdo volí zelené, volí Topolánka“

„Pan Bursík se vyjádřil, že nepodporuje projekt menšinové vlády soc. dem. Tím řekl, že směřuje do koalice s KDU-ČSL a s ODS. Je potřeba, aby česká veřejnost to věděla,“ dodal premiér.

Podle Paroubka by voliči měli vědět, že když „budou volit stranu pana Bursíka, de facto volí předsedou vlády pana Topolánka, volí rovnou daň, zvýšení cen potravin, přímé platby u lékaře. Musí vědět, že toto by zkoalice tří stran vyplynulo.“

Premiér zároveň popřel, že by byl zrůstu preferencí zelených nervózní. Hlavním soupeřem jeho strany zůstávají ODS a KSČM.

Bursíkovi nestály Paroubkovy výroky za komentář. „Podobné vzkazy mi pan premiér posílal již zArgentiny a já jsem je odmítl komentovat,“ řekl Právu Bursík. Dodal, že by nepovažoval za korektní situaci komentovat přes média, je však ochoten s Paroubkem se osobně setkat a jednat o věcných tématech.

Oldřich Danda, Petr Janiš, Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Martin Vedral

Je mimořádně důležité, aby Rath zůstal ve funkci až do voleb!!! Pane předsedo vlády, nedejte svého ministra zdravotnictví!

Marie Lerchová, MUDr.

Souhlas s Dr. Vedralem. Rath je nedocenitelný „poklad“ pana Paroubka. Jako minulý volič ČSSD (a současný rezolutní nevolič této strany) se modlím za to, aby jej Paroubek do voleb raději neodvolal. Volby pro ČSSD pan Rath spolehlivě projede. Nechci ani domyslet, CO JEŠTĚ ZA ZKÁZU po triu SoučkováEmerováRath je schopna ve zdravotnictví ČSSD napáchat.

PharmDr. Petr Rejsek, Cheb/Aš

Nevím, zda má Rath, člověk, který zřejmě neovládá ani elementární pravidla slušného chování, vůbec na ministerstvu být!!! Pane předsedo vlády, zamyslete se nad vystupováním a erudicí dr. Ratha!

Rusek

Paroubek si uvědomil, že hrubě podcenil propagandistickou kampaň, kterou proti němu a Rathovi rozpoutá ODS za pomoci pravičáckého tisku a komerčních televizí!

praktik

Kdepak asi soudruzi udělali chybu?

Josef Jelínek

Pane premiére,

udělal jste mi radost, když jste svá kritická slova na adresu asociálního demokRatha po vystoupení z letadla hned večer nahradil obvyklými slovy o plné důvěře v jeho nadpřirozené schopnosti.

S Vaší pokračující plnou podporou pro jeho činnost roste naděje, že naše země bude po červnových volbách uchráněna návratu Stalinových pohrobků k moci.

Je mi jenom upřímně líto všech těch vážně nemocných pacientů, kteří budou muset ještě několik měsíců zdravotně a finančně strádat, aby nás tato morová rána minula.

Martin Vedral

Tedy pane Rusku, tento obrat jsem již dlouho nečetl - pravičácký tisk…. Inu čtenáři Jaroslava Kojzara se nezapřou. A je i logické, že právě takoví vidí modly v politicích typu Ratha a Paroubka.







  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?