Patentový úřad zahájil správní řízení o odejmutí patentu IZIP

4. 2. 2013 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad průmyslového vlastnictví zahájil správní řízení o odejmutí patentu na systém elektronických zdravotních knížek IZIP.


O patent se začala zajímat také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), pro kterou byl patent jeden z nejzávažnějších argumentů, proč nemůže spolupracovat s nikým jiným než se společností IZIP. Informaci přinesly Lidové noviny (LN).

„K patentu číslo 297879 byly skutečně podány dva návrhy na zrušení. Na základě těchto návrhů zahájil úřad správní řízení,“ potvrdil LN ředitel patentové kanceláře úřadu Joef Dvořák.

VZP v příštích dnech čeká jednání se společností IZIP, kde se bude rozhodovat za kolik korun firma zdravotní knížky pojišťovně přenechá. „Zadali jsme si proto právní analýzu,“ řekl LN ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle některých patentových odborníků neměl být patent IZIP vůbec udělen. Žádost o něj totiž postrádá to základní: nepopisuje žádné nové technické řešení, které by bylo opravdovým vynálezem, dodává deník.

Společnost IZIP se ale brání. Žádost podle ředitele společnosti Jiřího Paška splňovala veškeré požadavky. „Přesto i on připouští: „Není to patent žádného informačního systému, je to skutečně patentovaný princip práce s informací.“

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP začala loni v prosinci prověřovat protikorupční policie. Trestní oznámení na IZIP podal v září ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle informací ministerstva se VZP kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 milionů korun. Za deset let stál VZP projekt IZIP téměř dvě miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?