Patnáct milionů musí zaplatit nemocnice do konce roku

2. 11. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v České Lípě musí do konce roku uhradit přeplatek záloh za loňský rok. Není to už původních 21 milionů, ale 15,5 milionu korun, které bude muset vrátit všeobecné zdravotní pojišťovně.


Ještě před měsícem se hovořilo o částce 21 milionů. Proč je nižší, vysvětlil ředitel liberecké VZP Jiří Benedikt.

„Vyúčtování proběhlo standardně, po dodatečném přepočítání jsme zjistili, že si českolipská nemocnice nenárokovala velmi nákladnou péči, která snížila přeplatek pojišťovny o více než šest milionů,“ vysvětlil Jiří Benedikt.

Rozdíl způsobila mimořádná péče

Mimořádně nákladnou péčí se rozumí náklady na léčbu jednoho pacienta, které v hodnoceném roce přesáhnou milion korun. Mohou to být například pacienti s hemofilií nebo po těžkých autonehodách s mnohačetnými zraněními.

„Tato mimořádná péče může v malých nemocnicích důkladně zamíchat jejich rozpočty a nejde ji předem naplánovat,“ vysvětlil MUDr. Ivan Týče, ředitel odboru zdravotní péče liberecké VZP.

Nemocnice bude dál částku rozporovat

Vedení českolipské nemocnice s poliklinikou vidí problém v nesprávném vyúčtování a chce i nadále jeho způsob rozporovat.

„Pojišťovna ponížila nemocnici původní požadavek v polovině října, ale ještě dva dny před tím na jednání vehementně obhajovala původních jednadvacet milionů. Údajně šlo o chybu programového vybavení,“ předeslal tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Pojišťovna měla víc kontrolovat

„Tato změna vyúčtování potvrdila, že by měla VZP výsledky vyúčtování překontrolovat z věcného a logického hlediska a ne se spolehnout pouze na to, co vypočítá k tomu určený program. Jinak může dojít neoprávněně k významnému a nevratnému poškození naší nemocnice, která by byla nucena omezit poskytování nehrazené zdravotní péče a adekvátně k tomu ponížit i příslušný personál. Negativní dopad by tato skutečnost měla tedy nejen na dostupnost zdravotní péče v regionu, ale i na v současné době dost vypjatou situaci v oblasti zaměstnanosti na Českolipsku,“ pokračuje mluvčí nemocnice.

Nemocnice má jiné údaje

Podle mluvčího ale ani nově upravený požadavek neodpovídá datům, která má nemocnice.

„Dle našich údajů odpovídala předběžná úhrada v roce 2009 skutečně poskytované zdravotní péči a není tedy důvod tuto úhradu vracet. Z uvedeného důvodu budeme i nadále pokračovat v rozporování uvedeného vyúčtování,“ dodal Petr Pokorný.

VZP: Nesplnili hodnocená kritéria

Jiří Benedikt zdůraznil, že nemocnice dostala na zálohách více, než jaký byl objem lékařské péče. „Byla přefinancovaná,“ řekl. „Navíc nesplnila jedno z hodnocených objemových kritérií.“

Podle něj žádná z ostatních nemocnic v Libereckém kraji nevznesla zásadní námitky, které by měly zpochybnit závěrečné vyúčtování.

„Upozorňovali jsme ředitele nemocnice na možný přeplatek v zálohách již na konci loňského roku, ale nedošlo k dohodě o snížení záloh. Předseda představenstva Petr Chmátal tehdy argumentoval tím, že nemocnice vyčká na konečné vyúčtování roku,“ uvedl již dříve mluvčí VZP Stanislav Šetina.

Peníze musí vrátit ještě letos

Částku chce VZP vrátit ještě v tomto roce. „Platíme českolipské nemocnici třicet milionů měsíčně, první splátku jsme si už strhli. Po Novém roce budou zálohy už v jiné výši,“ dodal Jiří Benedikt.

Podle ředitele nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Petra Chmátala ohrožuje tak vysoký přeplatek další existenci zdravotnického zařízení. Nejenže může dojít k tomu, že se pacienti nedočkají současného rozsahu péče, ale také nemusí být na platy pro zdravotnický personál a potřebné investice.

Až 80 % procent rozpočtu českolipské nemocnice tvoří platby od VZP za poskytnutou zdravotní péči. Přitom náklady se v nemocnici pohybují kolem milionu korun denně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?