Pediatři mají obavy, neví, kam mají posílat dětské pacienty

10. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětští lékaři kritirují zlínské hejtmanství, že jim nepředstavilo krizový scénář lůžkové péče.


Lékaři ze Zlínského kraje vyzvali v otevřeném dopise hejtmana Stanislava Mišáka, aby řekl, jak bude řešit krizi, která nastane počátkem března v krajských nemocnicích. Podle doktorů je totiž v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme zásadně ohrožena dostupnost lůžkové péče pro dětské pacienty.

Kromě Uherského Hradiště, kde odcházejí jen dva pediatři, zbývá ve Zlíně primář a 2,5 neerudovaného lékaře, v Kroměříži primář a jeden doktor a ve Vsetíně jen primář.

Velké otazníky

Praktičtí lékaři přitom upozorňují na to, že nemohou suplovat nemocniční péči. „Máme z toho opravdu hrůzu, nikdo nám totiž dosud neřekl, kam máme nemocné děti posílat,“ upozornila vsetínská pediatrička Božena Mikušová.

Nyní, v době chřipkové epidemie, vyšetří padesát dětí denně. Za stejnou dobu pošle tři malé pacienty do nemocnice.

Vážná situace

„Opravdu tam posílám jen nejvážnější případy, kdy rodiče péči nezvládnou, ale jak to budu řešit počátkem března, vůbec netuším,“ povzdychla si Mikušová.

Primář dětského oddělení vsetínské nemocnice Jiří Kilián odmítl vážnost situace komentovat. Na otázku, jak bude vypadat péče o malé pacienty na oddělení, jemuž velí, poté, co odejdou všichni jemu podřízení lékaři, odtušil pouze: „Budoucnost dosud nenarozenou nekřtím.“

Ředitel Martin Metelka ale řekl, že ve vsetínské nemocnici bude provoz na dětském oddělení zajištěn bez ohledu na to, kolik doktorů dalo výpověď. „Primáři vypomůžou externí lékaři,“ poznamenal ředitel. Zajištěna podle něj bude i péče o novorozence. Porody budou probíhat normálně. Na gynekologicko-porodnickém oddělení není evidována žádná výpověď.

V troskách je ale péče o novorozence. Uvažuje se o jejich předčasném propouštění do ambulantní péče, což nese závažná zdravotní rizika, kterým praktičtí lékaři pro děti a dorost nebudou moci čelit.

Problematická péče

„Zásadní je zejména otázka zajištění péče patologickým novorozencům,“ uvedli v otevřeném dopise lékaři, většinou primáři dětských a novorozeneckých oddělení.

Dodali, že krachuje i lékařská služba první pomoci, kterou v Kroměříži zajišťuje dětské oddělení. „Péče o děti s nízkou porodní hmotností, případně jinými zdravotními problémy, které budou po narození potřebovat specializovanou péči v některém z neonatologických center bude problematická,“ upozornila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Hejtman mlčí

Tyto malé pacienty v současné době nemocnice ve Vsetíně převáží zpravidla do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, ale také do jiných zdravotnických zařízení.

Stanislav Mišák včera nebyl k zastižení. Nebral mobilní telefon, nereagoval na textové zprávy. Krizový scénář ale hejtmanství zatím nemá. Mišák už dříve avizoval, že je ve hře několik variant, jak situaci řešit, konkrétnější ale být nechtěl. „Tím by se mohly šířit šumy,“ uvedl před časem. Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje podepsalo výpověď v souvislosti s odborářskou akcí téměř dvě stě šedesát lékařů, tedy zhruba čtyřicet procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?