Pelhřimovská nemocnice platí historicky nejvyšší odškodné

1. 8. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekordní suma. Likvidační následky. Tak se hovoří v Pelhřimově o třináctimilionovém odškodném, které musí zaplatit tamní nemocnice. Ta musí vyplatit odškodnění rodině chlapce, který se v roce 2001 přidusil při porodu. Dítě je těžce zdravotně postižené.


Nemocnice však v současné době hospodaří se ztrátou třiceti milionů. Jedno z nejvyšších odškodnění v historii země by tak pro ni mohlo být likvidační. „Se žalující stranou jsme se proto domluvili, že do tří dnů od nabytí rozsudku zaplatíme polovinu nároku. Druhou část splatíme do týdne,“ vysvětlil dosavadní ředitel nemocnice Jaroslav Houser. Jeho předchůdce Pavel Hrala byl kvůli špatnému hospodaření před dvěma týdny odvolán.

Jak dodal Jaroslav Houser, rada Kraje Vysočina nemocnici povolila vzít si úvěr ve výši dvaceti milionů. Z této částky zaplatí zbytek odškodného a ostatní prostředky půjdou na běžný provoz nemocnice. „Nyní musíme především zabezpečit, abychom měli na léky, materiál a také na platy zaměstnanců, které tvoří něco kolem padesáti procent všech nákladů,“ zdůraznil Jaroslav Houser.

Ohrožení fungování poslední nemocnice v okrese znepokojilo také pelhřimovského starostu Leopolda Bambulu. „Nejde pouze o to, že je to druhý největší zaměstnavatel v Pelhřimově.

Ale vzhledem k obrovským investicím do pavilonu akutní medicíny a její hotelové části je pro mě nemocnice výkladní skříní města. Doufám, že se situace urovná a nebude mít vliv na návštěvnost města a maloobchodní trh,“ uvedl Leopold Bambula.

Měli být připraveni, vzkázal hejtman

K případu se vyjádřil také hejtman Jiří Běhounek, který ze své dovolené zaslal oficiální stanovisko.
„V době, kdy se případ stal, byla Nemocnice Pelhřimov řízena okresním úřadem, respektive státem. Podle dostupných informací nebyla pojištěna v takovém rozsahu a předmětu, který by řešil nastalý případ. Jsem přesvědčen, že bylo povinností vedení nemocnice připravit se během zhruba pěti let trvání sporu na avizovaný výsledek soudu, a to i finančně,“ uvedl Jiří Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?