Peníze pro lékaře jsou stále nejisté

13. 10. 2011 9:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Vloni touto dobou to vypadalo na masivní odchod lékařů do zahraničí. Po roce je situace v hradecké fakultní nemocnici klidnější, než se v době kampaně Děkujeme, odcházíme dalo očekávat. Alespoň prozatím. Sliby ministerstvo zdravotnictví plní, platy rostou. Jejich zvýšení o desetinu v příštím roce je však nejisté.


„V tuto chvíli nemohu říci, že v příštím roce dostanou všichni přidáno deset procent. Každý den jsou totiž jiné zprávy o naší ekonomice a zdravotní pojišťovny nás stále tlačí ke zdi. Nechci však vyvolat paniku, ještě je brzy předjímat,“ řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Akce lékařů byla jedním z hlavních témat v zemi. Nemocnice se začaly připravovat na odchod nespokojených lékařů, kteří počítali připravené výpovědi. Situaci uklidnilo únorové memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví, které odbory podepsaly s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a které akci ukončilo.

„Po uzavření memoranda naprostá většina doktorů setrvala v nemocnici. Dosud odešlo zhruba deset až patnáct lidí. Nebylo to však v jednu chvíli, odchody pokračují. Nyní vím o dvou lékařích, kteří jdou pracovat do zahraničí,“ řekl anesteziolog a šéf lékařských odborů v hradecké nemocnici David Doležal.

Sebevědomější lékaři

Podle odborářů výzva splnila svůj účel. „Minimálně v naší nemocnici pomohla. Doktoři jsou sebevědomější. Vědí, že mohou určité věci vyžadovat. Například přístup k informacím o veřejných zakázkách a podobně,“ řekl Doležal.

Memorandum zaručuje postupné zvyšování platů na úroveň až trojnásobku průměrné mzdy v roce 2013. „Lékaři v přípravě na specializovanou způsobilost dostali přidáno zhruba pět tisíc korun, lékaři se specializovanou způsobilostí přibližně osm tisíc korun. Částka se samozřejmě liší, podle toho, jak lékaři slouží,“ přiblížil Doležal.

Desetiprocentní zvýšení platů v příštím roce je svázané s podmínkou, že se zároveň zvýší efektivita zdravotnických zařízení. Nemocnice budou hospodařit s podobnou částkou jako vloni, problémy navíc jim přinese zvýšení daně z přidané hodnoty.

„Peníze navíc nemáme jak sehnat. Jsme státní nemocnice zřízená ministerstvem. Neposkytujeme žádný nadstandard, ze kterého bychom měli příjmy. Kromě peněz na platy musíme pokrýt zvýšení daně z přidané hodnoty. To jsou stovky milionů korun, které nám najednou budou chybět. Rentabilita nemocnice bude horší než vloni,“ řekl Tušl.

Problém je korupce

Lékaře netrápí jen peníze. Hlavním cílem výzvy podle nich bylo zlepšení poměrů ve zdravotnictví. I ty se částečně změnily, avšak hlavní výhrady zůstávají. Týkají se například zdravotních pojišťoven, korupce či netransparentnosti při výběrových řízeních.

„Korupce je velký problém. Na druhou stranu v naší nemocnici se vedení snaží být co nejtransparentnější při veřejných zakázkách, zveřejňuje, za kolik jednotlivé tendry vysoutěžilo a podobně. Když se však podívám na změny k lepšímu v celé republice, nemohu si dělat iluze, že zakázky jsou čisté a průhledné a že je jasně dohledatelné, kam jdou peníze,“ upozornil Doležal.

V hradecké nemocnici v těchto dnech začne vyjednávání o kolektivní smlouvě. Lékařské odbory očekávají, že s vedením zařízení najdou shodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?