Pět nemocnic v Praze přijde o lůžka, plánují u Hegera

7. 6. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví připravuje plán, podle něhož mají zaniknout nejen významná specializovaná pracoviště pro pacienty s leukémií či revmatickými chorobami, ale také lůžková péče v dalších pěti pražských nemocnicích.


O rušení Ústavu hematologie a krevní transfúze či Revmatologického ústavu informoval deník Insider, avšak u nich se nynější záměry ministerstva nezastavily.

Návrh zaznamenaný v materiálu, který rozeslal do nemocnic ministrův náměstek Marek Ženíšek, doporučuje zrušit od roku 2013 také lůžkovou péči v pěti dalších pražských nemocnicích.

Na zrušení Vysočany, Petřín

Největší z nich je bývalá Vysočanská nemocnice, která dnes pod názvem Clinicum provozuje sto akutních lůžek. Vedle ní přijdou o lůžka nemocnice Gyncentrum, Iscare, Kardiologie a Ústav leteckého zdravotnictví.

Do vážných potíží se dostane také tradiční nemocnice Pod Petřínem, kterou chtějí úředníci postupně omezit na dvacet chirurgických a dvacet interních lůžek.

„Výhledově orientace na gastroenterologii nebo úplně utlumení akutní péče,“ varuje před dalšími škrty ministerský materiál.

Také v dosud stejně velké nemocnici Na Františku zůstane jen interna a chirurgie, postupně se bude omezovat ortopedie a neurologie.

Prezidentův ortoped dostane přidáno

Ze škrtů, které mají v celém pražském zdravotnictví ubrat 1500 lůžek, vycházejí nejlépe velké a fakultní nemocnice, z velkých specializovaných ústavů přežije bez problémů kardiologický a transplantační ústav IKEM.

Výjimečným případem je menší ortopedická klinika Ortho-Reha, kterou v blízkosti nemocnice Na Bulovce založil dvorní ortoped Václava Klause Pavel Dungl.

I v období, kdy se jinde šetří, zaplatí pojišťovny Dunglovi nově dvacet lůžek.

Homolka k privatizaci

Pojišťovnám ani ministerstvu zatím není jasno, co podniknout s nemocnicí Na Homolce, která se specializuje na kardiovaskulární a neurochirurgickou péči.

Zatím se nabízejí dvě možnosti, které Ženíškův dokument shrnuje v odstavci s názvem „Řešení duplicitně nabízené superspecializované péče v jedné lokalitě“.

Kardiochirurgické a neurochirurgické oddělení se mohou sloučit se stejnými odděleními v sousední motolské nemocnici, anebo se budou privatizovat a léčit pouze ty pacienty, kteří zaplatí přímo na dřevo.

Běžné chirurgické oddělení, gynekologie a ORL se přesunou do Motola v každém případě. Pojišťovny naopak slibují, že budou i nadále Na Homolce financovat provoz gama nože a operačního robota.

Jedná se, říká resort

Aby byl výčet úplný - dva zmíněné ústavy - ÚHKT a Revmatologický ústav - nedostanou podle plánu na příští rok smlouvu od pojišťoven.

Celý článek s přehlednou tabulkou současného a zamýšleného stavu lůžek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?