Petice za Úrazovku má 40 000 podpisů

14. 8. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Petici za zachování Úrazové nemocnice (ÚN) v Brně podepsalo již přes 40 000 lidí. Sdělil to v pondělí Právu ředitel Úrazovky Miloš Janeček. Odmítá obvinění z vedení ministerstva zdravotnictví, že by podpisy aktivně sbírali najatí studenti. Podpisové archy jsou mj. přímo v nemocnici...


Petici za zachování Úrazové nemocnice (ÚN) v Brně podepsalo již přes 40 000 lidí. Sdělil to v pondělí Právu ředitel Úrazovky Miloš Janeček.

Odmítá obvinění z vedení ministerstva zdravotnictví, že by podpisy aktivně sbírali najatí studenti.

Podpisové archy jsou mj. přímo v této nemocnici v ulici Ponávka. Ředitel rovněž odmítá informace o hromadných odchodech lékařů. V souvislosti s plánovaným zrušením ÚN a s přesunem jejího traumacentra do Fakultní nemocnice Brno (FNB), není nic nového.

Komise ukončila činnost

„Komise, ustavená ministrem k posouzení situace, již ukončila svoji činnost. Zatím jsem nedostal žádné vyrozumění, nemám žádnou reakci z ministerstva,“ řekl Janeček.

Petici za zachování Úrazovky lze rovněž najít na internetové adrese odborů, iniciátorů. Základní organizace odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Lékařské odborové komory - Svazu českých lékařů v ÚN.

Protože ministerstvo zdravotnictví zakázalo zveřejnit odborové informace na webových stránkách nemocnice.

Podle oznámení ministra Tomáše Julínka (ODS) by mělo již od příštího května fungovat celé traumacentrum v nových prostorách FNB upravených nákladem 150 miliónů korun, ale oslovení lékaři Úrazovky to považují za nemožné v tak krátké době.

Naopak ředitel FNB Roman Kraus již v červenci prohlásil, že traumacentrum by mělo být v přízemí budovy L, odkud se nedávno přestěhovala do nového anesteziologicko-resuscitační klinika.

Náklady budou podle Krause nižší, než by si vyžádala rekonstrukce Úrazovky.

Lékaři neodcházejí

Z Úrazové nemocnice odcházejí za rok dva, tři lékaři, je to běžný počet jako v jiných letech. Žádný hromadný odchod se nekoná, ujistil Janeček.

Nicméně odcházejí sestry z chirurgie. S tímto oddělením se nepočítá v rámci přesunu traumacentra, proto například samoživitelky či ženy splácející půjčky a podobně využívají možností jinde, konstatuje Janeček a nediví se jim.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?