Petici kvůli hospodaření liberecké nemocnice podepsalo 1544 lidí

27. 6. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 1544 zaměstnanců liberecké krajské nemocnice podepsalo petici, která žádá prověrku údajně špatného hospodaření jejího vedení. ČTK to řekl šéf nemocniční odborové organizace Dušan Morman.


Na údajné nepořádky v hospodaření upozornila nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová. Vedení nemocnice v čele se Zdeňkem Konrádem to naopak kategoricky odmítlo.

Zaměstnanci začali text petice podepisovat na protestním shromáždění ve středu odpoledne. Dnes ji předali na ředitelství a po víkendu ji podle Mormana zašlou představenstvu a dozorčí radě a také vlastníkům zdravotnického zařízení. Dostanou ji zastupitelé Libereckého kraje a Liberce.

Z lidí zaměstnaných v nemocnici se pod text petice podepsala většina. „Vzhledem k tomu, že má nemocnice 2000 zaměstnanců, tak mi to přijde docela vypovídající,“ komentoval číslo Morman.

Kaššovicová upozornila například na nestandardní uzavírání smlouvy se společností Česká sanita, na hospodaření servisní organizace a dceřiné firmy krajské nemocnice NELI servis nebo na důvody, proč nemohl být sestaven rozpočet nemocnice. Uvedla také, že hospodaření vykazovalo po čtyřech měsících letošního roku ztrátu 12,5 milionu korun. Vedení nemocnice to odmítlo a tvrzení odvolané ekonomické ředitelky označilo za akt msty.

Kromě toho, aby se prověřila tvrzení, se kterými Kaššovicová přišla, se odbory v petici ohradily i proti údajné snaze ředitele Konráda propustit člena dozorčí rady Jana Raise. Ten totiž tvrzení odvolané ekonomické ředitelky podpořil. Konrád jej kvůli tomu prý vyzval, aby raději v nemocnici rozvázal pracovní poměr.

Majoritním vlastníkem nemocnice je Liberecký kraj, 17,5 procenta patří Liberci. Předseda dozorčí rady nemocnice a krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) už dříve ČTK řekl, že očekává schůzi představenstva, která k situaci zaujme stanovisko.

Vedení v čele s Konrádem, jehož členem byla i k 1. červnu odvolaná Kaššovicová, řídí nemocnici teprve od začátku letošního března. Předchozí vedení Luďka Nečesaného rezignovalo v únoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?