Phoenix lékárenský velkoobchod meziročně zvýšil zisk i tržby

11. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributor léčiv Phoenix lékárenský velkoobchod v minulém finančním roce, který začal loni v únoru a skončil na konci letošního ledna, zvýšil meziročně zisk o 85,6 procenta na 258,7 milionu korun.


Tržby stouply o 5,2 procenta na 24,1 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Phoenix ve zprávě s odvoláním na poskytovatele dat IMS uvedl, že český farmaceutický trh zaznamenal během minulého finančního roku podruhé za sebou růst. Činil 3,9 procenta proti růstu 4,1 procenta ve finančním roce 2015/2016. „Hlavními příčinami růstu byly i v uplynulém roce především růst nemocničního segmentu a silný atak chřipky v zimním období. Kromě toho oslabil vliv cenových revizí SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv), snižující ceny především generických léčiv,“ uvedla firma.

Generické léky jsou kopie originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. Tím, že začne podobný přípravek nabízet více firem, jeho cena pro pacienty zpravidla klesne.

Phoenix lékárenský velkoobchod je s tržním podílem přes 42 procent lídrem trhu farmaceutické distribuce v Česku. Léčiva a zdravotnický materiál firma distribuuje převážně do lékáren a nemocnic. Zásobuje i soukromé ordinace, laboratoře, prodejny zdravé výživy a drogerie.

Dceřiná společnost Benu Česká republika v Česku provozuje síť více než 200 vlastních a franšízových lékáren. Je dvojkou na trhu, loni měla tržby 3,7 miliardy korun. Lídrem trhu je síť lékáren Dr.Max, který patří investiční skupině Penta. Má přes 410 poboček.

Pro finanční rok 2017/18 předpokládá Phoenix růst farmaceutického trhu v Česku do dvou procent. Uvedl, že očekává další tlak na snižování výnosů z obchodu s nemocnicemi a zhoršování jejich platební morálky v důsledku tlaku na růst mezd ve zdravotnictví. „V oblasti veřejných lékáren očekáváme další rozvoj řetězců včetně virtuálních,“ dodala firma.

Od května letošního roku se změnila právní forma firmy. Akciová společnost Phoenix lékárenský velkoobchod se změnila na společnost s ručením omezeným. „Změnou právní formy dochází pouze ke změně vnitřních právních poměrů a právního postavení akcionářů. Veškeré právní vztahy a uzavřené smlouvy zůstávají dále v platnosti a není zapotřebí žádné jejich úpravy,“ dodala na webu firma.

Phoenix lékárenský velkoobchod patří do skupiny Phoenix Group, která patří k největším evropským farmaceutickým velkoobchodům s ročním obratem zhruba 23 miliard eur (přes 600 miliard korun). Ve 25 zemích provozuje 153 distribučních center a zaměstnává asi 30.000 lidí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?