Placené plomby a odměny pro disciplinované pacienty

29. 4. 2013 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger dokončil největší zdravotnickou reformu za posledních pět let. Navrhuje v ní nejen placení za obyčejné plomby a zrušení nemocničních poplatků pro děti, ale také až tisícikorunovou odměnu za pravidelné preventivní prohlídky.


Text reformy má Česká televize k dispozici, ministr ji předloží už v květnu. Jasnou podporu koalice ale zatím celý návrh nemá.

Hegerova reforma počítá s poplatkem za obyčejnou amalgámovou plombu. Jako náplast pak chce ministr zrušit nemocniční poplatky pro děti do 18 let. Zatímco návrh na osvobození dětí od zdravotnických poplatků má ve sněmovně jasnou většinu, pro zpoplatnění amalgámových plomb je jen Hegerova TOP 09. Vládní strana LIDEM je, podobně jako opozice, jednoznačně proti. Přestože výjimku z placení obyčejných plomb mají mít děti i důchodci.

Heger chce pojišťovnám umožnit, aby mohly pacienty odměňovat za pravidelné návštěvy preventivních prohlídek nebo za to, že budou chodit ke specialistům jen s doporučením praktických lékařů. Lidé by za svou pacientskou disciplínu mohli dostat až tisíc korun ročně.

Heger navrhuje i povinné zveřejňování smluv mezi nemocnicemi a pojišťovnami nebo zkrácení doby pro nahlášení změny zdravotní pojišťovny z půl roku na tři měsíce.

Do Hegerovy reformy chce přispět i ODS. Šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný už v květnu do sněmovny předloží návrh, který by lidem zpřístupnil komerční připojištění na kvalitnější oční čočku nebo sádru, ale třeba i na lepší nemocniční pokoj.

Část pojistky by si přitom lidé mohli odečíst z daňového základu podobně, jako třeba v případě životního pojištění. Šťastného návrh počítá s tím, že by si mohl pacient odečíst z daňového základu až 12 tisíc ročně. Stát by mu tak vrátil zpátky až 1 800 korun. „To může přinést peníze do zdravotnického systému, které tam zcela určitě jsou potřebné,“ souhlasí ministr Heger.

Vláda bude Hegerovu reformu schvalovat v červnu. Pokud najde podporu i ve sněmovně, měly by všechny reformní změny platit od začátku příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?